Pričanje

Potrdil, da mu je Radan priznal aplikacijo kalija

M.K./STA
5. 9. 2016, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na današnji obravnavi sojenja proti zdravniku Ivanu Radanu, ki je med drugim obtožen šestih umorov iz morilske sle, je pričal nekdanji predsednik etične komisije na UKC Ljubljana Štefan Grosek, ki ga je Radan obiskal nekaj dni po dogodku s kalijem. Grosek je dejal, da mu je Radan priznal, da je bolniku dal kalij in da je nato umrl.

Milka Krapež
Radan naj bi nekdanjemu predsednike etične komisije na UKC Ljubljana Štefane Grosku dejal, da je bolniku tudi dal kalij in je nato umrl.

Po Groskovih besedah mu je Radan pojasnil, da so na oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike, kjer je Radan delal in kjer je ležal ta bolnik, težke razmere, da je bolnik v težkem stanju in da ga želijo premestiti z intenzivne nege v paliativno. Prav tako mu je dejal, da se mu bolnik in njegova žena smilita. Na koncu pa je Radan dejal, da je bolniku tudi dal kalij in je nato umrl, je danes na sodišču povedal Grosek.

Dodal je, da ga je Radan obiskal nekaj dni po spornem dogodku s kalijem, ki se je zgodil 16. decembra. "K meni je prišel, ko se je to začelo širiti v kolektivu," je pojasnil.

"Nobene medicinske utemeljitve"

Danes je pričala tudi zdravnica z nevrološke klinike Maja Trošt, ki je bila predsednica notranjega nadzora v primeru smrti bolnika, ki naj bi umrl zaradi odmerka morfija in propofola.

Dejala je, da iz dokumentacije bolnika niso uspeli ugotoviti nobene medicinske utemeljitve za uporabo zdravil pri bolniku, sploh ne za tako visoke odmerke. Na podlagi pogovorov z zdravniki in medicinskimi sestrami pa so ugotovili, da je visok odmerek propofola odredil Radan in da sta ga dve sestri trikrat zapored vprašali, ali resnično misli takšen odmerek. Radan je tudi trikrat to potrdil. Kmalu zatem je bolnik umrl.

Obe sta potrdili, da so bili ob dogodku prisotni tudi svojci. Prav zaradi tega se jima ni zdelo primerno "še bolj energično spraševati, kaj s propofolom". Se je pa, kot je danes na podlagi pogovorov z osebjem na oddelku povedala Troštova, tisti dan na oddelku govorilo, da se bo "zadevo zaključilo".

Natančne količine propofola niso ugotovili

O tem sta obvestili nekdanjo vodjo medicinskih sester na oddelku, ki je bila deloma tudi prisotna ob dogodku in je po besedah Troštove tudi ostala dlje časa v službi, ker jo je zanimalo, kaj pomeni, da se bo zadeva zaključila. Za dogodek pa sta po besedah Troštove vedela tudi tedanji vodja oddelka Viktor Švigelj in glavna medicinska sestra na nevrološki kliniki Helena Tušar.

V nadzoru niso natančno ugotovili, kakšno količino propofola je bolnik dobil, je povedala Troštova. Po njenih navedbah se je govorilo celo o več stekleničkah, a to ni bilo potrjeno.

Vznemirjenje na oddelku

Danes je pričala ena od medicinskih sester na oddelku in dejala, da v času bolnika s kalijem ni bila v službi, a je nekaj dni pozneje ob prihodu v službo začutila vznemirjenje na oddelku. Radan ji je dejal, da je "taka drama zaradi kalija, ki pa sploh ni stekel", ampak da je stekel mimo žile v pleničko.

Povedala je tudi, da so bili odnosi na oddelku precej skrhani. Za Radana pa je dejala, da je bil v nasprotju z drugimi zdravniki, katerih so se sestre bale ponoči poklicati, venomer ob bolnikih. "On je bil drugačen, zato je bil deležen mobinga," je dodala. Tudi sama na tem oddelku več ne dela zaradi mobinga.

Dejala je tudi, da je v dilemi, kaj sploh povedati na sodišču, saj da "ni zaželeno govoriti o stanju na kliniki". Na vprašanje tožilke, kdo ji je to dejal, je rekla, da se je pogovarjala z glavno sestro Tušarjevo.