Predlog zavrnjen

Ljubljanski zobozdravniki za zdaj še ne bodo koncesionarji

M.K./STA
12. 9. 2016, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije (SZSVS) nasprotuje nameri skupine zobozdravnikov iz ljubljanskega zdravstvenega doma, da bi svojo dejavnost v zdravstvenem domu opravljali kot koncesionarji.

Planet TV
Zobozdravniki s svojimi prizadevanji verjetno ne bodo odnehali in bodo še naprej lobirali, da bi dosegli svoje. (Slika je simbolična.)

A iz te namere, vsaj za zdaj, kot kaže, ne bo nič.

Kot so predstavniki sindikata pojasnili na današnji novinarski konferenci, se je znotraj ljubljanskega zdravstvenega doma organizirala skupina zobozdravnikov, ki so želeli znotraj zdravstvenega doma delati na podlagi koncesij, te pa bi pridobili brez javnega razpisa. Idejo so razširili na kolege in jo tudi že predstavili svojim asistentom in zobotehnikom, ki pa naj večinsko nad njo ne bi bili navdušeni, saj bi to pod vprašaj postavilo tudi njihov delovnopravni položaj.

S pismom o nameri so zobozdravniki o svojih načrtih obvestili ljubljanskega župana Zorana Jankovića, saj je mestna občina tista, ki razpisuje koncesije, so povedali predstavniki sindikata.

Pisno soglasje k načrtom je podalo 54 od 60 zobozdravnikov, ki v ljubljanskem zdravstvenem domu skrbijo za zobozdravstveno varstvo odraslih.

S podelitvijo koncesij pa bi, opozarjajo v sindikatu, prišlo do prenosa zdravstvenih programov in finančnih sredstev iz zdravstvenega doma na zasebnike. Zobozdravniki so namreč svojo dejavnost nameravali opravljati v prostorih zdravstvenega doma.

Na ljubljanski mestni občini je v ta namen danes tudi potekal sestanek, vendar sta po besedah predsednika SZSVS Zvonka Vukadinoviča tako Janković kot direktor Zdravstvenega doma Ljubljana Rudi Dolšak zobozdravnikom sporočila, da s predlogom zobozdravnikov ne bo nič in je zgodba torej končana.

Vendar so v SZSVS previdni, menijo, da zobozdravniki s svojimi prizadevanji ne bodo odnehali in da bodo še naprej lobirali, da bi dosegli svoje.

Z akcijo so zobozdravniki po mnenju sindikata želeli prehiteti sprejem novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki naj bi omejila podeljevanje koncesij. Sindikat skupini zobozdravnikov očita tudi pomanjkljivo obrazložitev, zakaj bi morali v koncesionarstvo, in zasledovanje zgolj ekonomskih interesov.

Želja zobozdravnikov je po mnenju sindikata tudi v nasprotju z resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025, ki jo je sprejel DZ. Ta predvideva, da je dejavnost koncesionarjev možno dopolnilo dejavnosti javnih zdravstvenih zavodov, predvsem takrat, ko ta ne pokrije vseh potreb prebivalstva. A v tem primeru po mnenju sindikata ni tako, saj da ljubljanski zdravstveni dom dobro deluje.