Enajst življenj

Jekleni Putin preživel že 11. atentat!

uk
12. 9. 2016, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Putin naj bi po informacijah nekaterih strokovnjakov pred nekaj dnevi preživel že enajsti poskus atentata. Namesto ruskega predsednika je umrl njegov šofer.

Wikipedia
Putina naj bi na zadnji poskus umora opozorila tajna služba.

Tako so se nekateri mediji razpisali, da ima ruski predsednik Putin več življenj kot mačka. V začetku tega meseca naj bi ga namreč znova poskušali umoriti. A se pretkani bivši KGB-jevec ne da.

Zadnji poskus

Vladimir Putin, ruski predsednik 
"Ne bojim se nikogar, še najmanj ljudi, ki mi strežejo po življenju."

Putin naj bi se peljal s svojim najljubšim šoferjem na vrh G20 na Kitajskem, vendar se je v zadnjem trenutku odločil, da bo zamenjal vozilo, in tako si je najverjetneje rešil življenje. Žal se je atentat (če je to res bil) končal tragično za njegovega šoferja. Po nepotrjenih informacijah naj bi varnostna služba izvedela za poskus atentata in predsednika prestavila v drugi avtomobil. Naj spomnimo, voznik črnega beemveja, v katerem bi moral biti tudi Putin, je nenadoma zapeljal levo na nasprotno stran. Vendar mnogi analitiki trdijo, da ni šlo za dejanski poskus atentata, temveč samo opozorilo ruskemu predsedniku, ki je večkrat dejal, da se ne boji svojih nasprotnikov.

Vsi ga želijo mrtvega

Karizmatični ruski predsednik je na črni listi marsikatere organizacije in države. Poleg Čečenov, Ukrajincev, islamistov in še koga verjetno za njim ne bi jokali niti Američani in Turki. Prvi poskus napada nanj se je zgodil že leta 2000, ko je prišel na oblast. Štirje Čečeni so ga poskušali ustreliti na srečanju na Jalti, a je tajna policija šesterico moških, vpletenih v poskus atentata, prijela. Putin je preživel tudi zasedo leta 2002, ko so mu na cesto nastavili 40 kilograma eksploziva, za vsak slučaj pa so ga čakali še strelci.

Nemški vohun

Največkrat so se na ruskega predsednika spravili z eksplozivom. 

Leta 2003 je v Kremelj odšel mentalni bolnik Ivan Zajcev in nameraval predsednika kar obglaviti. Verjel je namreč, da je Putin v resnici nemški vohun, ki želi v Rusiji uvesti nacizem. Isto leto so na cesti, ki povezuje Sankt Peterburg in Pskov, našli doma izdelano bombo, namenjeno predsedniku. In štiri mesece pozneje so aretirali dva Rusa, ki sta želela predsednika umoriti zaradi smrti vohuna Aleksandra Litvinjenka.

Poskus z dronom

Putina je poskušal umoriti tudi Igor Puzanov (40), in sicer je na predsednika poskušal vreči eksploziv iz brezpilotnega helikopterja. Puzanov je bil obsojen na devet let zapora. Leta 2008 je ruska tajna služba preprečila atentat na predsednika na Rdečem trgu. Aretirali so Tadžikistanca z ostrostrelsko puško, ki je najel sobo s pogledom na Rdeči trg; prijeli so ga le nekaj ur, preden bi na Rdeči trg prišel ruski predsednik. Leta 2012 pa so na vzhodu Ukrajine aretirali Adama Osmajeva, ki je koval zaroto proti Putinu. Izpeljati je hotel napad na Putinovo vozilo. Pozneje so ruskega predsednika poskušali umoriti tudi pripadniki terorista Dokke Umarova; na cesto, kjer naj bi se peljal Putin, so nameravali nastavili eksploziv.