Izgon Islamske države

Erdogan napoveduje sodelovanje z ZDA

J.P./STA
7. 9. 2016, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal sodelovanje Ankare in Washingtona pri izgonu skrajne sunitske skupine Islamska država iz mesta Raka na severu Sirije, ki je dejansko prestolnica teh džihadistov.

Profimedia
Erdogan je sodelovanje z ZDA napovedal dva tedna po začetku turške kopenske ofenzive v Siriji.

Erdogan je povedal, da je ob robu srečanja skupine G20 na Kitajskem ta konec tedna z ameriškim predsednikom Barackom Obamo dosegel dogovor o tem, "kar je potrebno", za pregon IS iz Rake. "Raka je najpomembnejši center IS," je novinarjem na krovu letala, s katerim se je vračal iz Kitajske, povedal turški predsednik.

Uporniki, ki jih podpira Ankara, so iz rok IS že prvi dan ofenzive prevzeli nadzor nad mestom Džarabulus, Turčija pa trdi, da so džihadisti sedaj pregnani s celotnega obmejnega območja.

"Obama želi, da nekaj storimo skupaj, posebej ko gre za vprašanje Rake. Jaz sem povedal, da z našega vidika glede tega ne bi bilo nobenih težav," je izjavil Erdogan.

"Rekel sem: Naši vojaki bi morali stopiti skupaj in razpravljati, potem bo to, kar je potrebno, storjeno," je dodal turški predsednik. "Kaj je mogoče storiti, bo jasno po pogovorih," je brez dodatnih pojasnil še povedal Erdogan.

Preobrat v vojni

Raka, ki leži ob reki Evfrat blizu meje s Turčijo, je bila prva pokrajinska prestolnica v Siriji, iz katere so bile pregnane sile, zveste režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. To se je zgodilo leta 2013.

V mesto so se nato hitro vtihotapili džihadisti IS in tam leta 2014 razglasili kalifat. Pregon IS iz Rake bi prinesel preobrat v sirski vojni, džihadistom pa bi zadal hud udarec.

Erdogan je sodelovanje z ZDA napovedal dva tedna po začetku turške kopenske ofenzive v Siriji, ki je uperjena tako proti IS kot proti kurdski milici, ki je sicer zaveznica ZDA.

Uporniki, ki jih podpira Ankara, so iz rok IS že prvi dan ofenzive prevzeli nadzor nad mestom Džarabulus, Turčija pa trdi, da so džihadisti sedaj pregnani s celotnega obmejnega območja.

Turčija je sicer v torek doživela enega izmed najhujših udarcev od začetka kopenske ofenzive v Siriji. V raketnem napadu IS so bili ubiti trije turški vojaki.