Spor zaradi vinjet

FOTO: Turki blokirali cestninsko postajo Drnovo

G.G.
7. 9. 2016, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nekaj po dvanajsti uri so Darsove uslužbenke na cestninski postaji Drnovo zasačile vozili s francoskimi registrskimi tablicami, ki nista imeli vinjet.

M24
Razjarjeni turški državljan kaže plačilni nalog.

Darsovke so jim začasno odvzele dokumente, turški državljani, ki so bili v avtih s francoskimi tablicami, pa so se odločili za protest. Nekaj je bilo kričanja in prepiranja, nato pa so se preprosto usedli na vozni del avtoceste in blokirali promet.

Uslužbenke Darsa so se odločile, da zaradi varnosti zaprejo vse steze v smeri Obrežje – Ljubljana. Nastala je kolona, vozniki so bili nejevoljni.

M24
Zaplet na cestinski postaji Drnovo so rešili šele policisti.

Policisti prišli čez pol ure

Čez pol ure so do cestninske postaje prišli policisti in štiri turške državljane, ki ne verjamejo v slovenski vinjetni sistem, »odstranili na počivališče«, kot so se izrazili policisti.

Turški državljani, ki so naposled vendarle kupili vinjeti, so prejeli globo v višini 400 evrov. Eden izmed njih je globo takoj plačal, ostali pa so prejeli plačine naloge.

Dars pojasnjuje

"Nadzor nad plačevanjem cestnine z vinjetami izvajajo cestninski nadzorniki DARS d.d., Policija in Finančna uprava RS. Vsi navedeni subjekti so v tem delu nadzora prekrškovni organi.

Cestninski nadzorniki DARS d.d. so od 1.1.2016 do 21.8.2016 izdali 1.132 sklepov o začasnem zasegu listin (lani v tem obdobju 962). 

Tako imajo cestninski nadzorniki DARS d.d. na podlagi petega odstavka 201. člena Zakona o prekrških – ZP-1 (Uradni list RS št. 7/03 s spremembami in dopolnitvami), če se je bati, da se bo storilec med postopkom o prekršku ali do izvršitve odločbe skril ali odšel neznano kam ali v tujino, pooblastilo, da lahko pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa oziroma sodišče zaradi zavarovanja izvršitve odločbe s sklepom odloči, da se mu začasno vzamejo potna listina, vozniško dovoljenje, dokumenti vozila, prevozne listine ali drugi dokumenti, ki spremljajo blago, vrednostni papirji, prevozna sredstva ali druge premičnine, ki jih ima pri sebi, ne glede na to, ali je njihov lastnik ali ne. Začasni odvzem lahko traja največ šest mesecev in se lahko s sklepom podaljša še za največ šest mesecev.

Sicer pa je vse od 1. julija 2008, odkar so za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah v upravljanju družbe DARS d.d. obvezne vinjete, globo poravnati tudi s kreditno kartico."