Avtomobil bomba

V Parizu preprečili teroristični napad

R.T.
7. 9. 2016, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Francoska policija je v bližini katedrale Notre Dame v Parizu odkrila zapuščen avtomobil, v katerem je bilo šest jeklenk napolnjenih s plinom.

Profimedia
Policijski nadzor pred vhodom v katedralo Notre Dame v Parizu.

V bližini znamenite katedrale Notre Dame v Parizu so v soboto odkrili parkiran avtomobil peugeot 607 brez registrskih oznak, v katerem je bilo več plinskih jeklenk, šest polnih in ena prazna. V vozilu pa niso našli naprave za sproženje eksplozije. Policija je sporočila, da so lastnika avtomobila, ki je bil na seznamu radikaliziranih posameznikov, že priprli.

Aretirali so več ljudi. Policija pa naj bi po poročanju francoskih medijev že preiskovala, ali se v mestu pripravlja nov teroristični napad. Oddelek za boj proti terorizmu pri tožilstvu je sprožil preliminarno preiskavo. 

V Franciji so v pripravljenosti po nizu terorističnih napadov v zadnjem letu dni in pol, za katere je odgovornost prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, ki je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdil več aretacij, se podrobneje o primeru ni želel izrekati.

Francoski premier Manuel Valls je medtem že večkrat ponovil, da se mora država pripraviti na morebitne nove napade, se naučiti živeti z grožnjo in razviti novo kulturo varnosti.

Gotska katedrala Notre Dame je ena izmed glavnih turističnih znamenitosti Pariza. Vsako leto jo obišče 13 milijonov ljudi.