Filipinski predsednik

Zabrusil Obami: "Valjala se bova v blatu kot prašiča, če mi boš to počel"

G.G./STA
5. 9. 2016, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik Filipinov Rodrigo Duterte je z ostrimi in žaljivimi besedami danes napadel predsednika ZDA Baracka Obamo, ki je na srečanju vrha skupine vodilnih gospodarstev sveta G20 spregovoril o težavah Filipincev z drogami in slabem obravnavanju tega s strani oblasti.

Reuters
Rodrigo Duterte pravi, da bo zase in svoje enote zahteval imuniteto.

"Moraš biti spoštljiv. Ne mečeš kar tako povprek vprašanj in izjav. Preklel te bom na forumu. Valjala se bova v blatu kot prašiča, če mi boš to počel," je na novinarski konferenci tik pred potjo v Laos, kjer bo srečanje Združenja jugovzhodne Azije (Asean), dejal Duterte, Obamo pa označil še z neprimerno žaljivko.

Duterte in Obama naj bi se v Laosu tudi srečala, po izbruhu filipinskega predsednika pa je zdaj nekaj manj možnosti, da bo do sestanka sploh prišlo. Obama je že povprašal sodelavce, ali je srečanje sploh smiselno.

Enainsedemdesetletni Duterte je predsednik Filipinov od maja. Takrat je obljubil, da se bo spopadel z nedovoljenimi drogami in kriminalom v državi. Od 30. junija, ko je Duterte uradno prevzel položaj, je zaradi policijskih operacij v povezavi z nedovoljenimi drogami umrlo 2400 ljudi.

Obama je na srečanju G20 v Hangzhouju dejal, da je Washington prepoznal problematiko Filipinov z drogami, skrbi pa ga spopadanje oblasti s tem. "Spopadanje s kriminalom in tihotapljenjem drog je resno za vse nas. Moramo se lotiti na pravi način. Če bo prišlo do srečanja, bo problematika drog nekaj, o čemer bomo govorili. Pričakujem in upam, da bo do tega prišlo konstruktivno," je takrat dejal Obama.

V boju z drogami ne izbira sredstev

Duterte kljub mnogim opozorilom še naprej opozarja, da bo nadaljeval s prelivanjem krvi pri zajezitvi nedovoljenih drog v svoji državi. "Še več ljudi bo umrlo, veliko jih bo umrlo, vse dokler zadnjega prekupčevalca ne spravimo z ulic. Dokler ne bo mrtev zadnji proizvajalec drog, bomo nadaljevali in nadaljevali," je zagrozil filipinski predsednik.