Vzrok za razdejanje je fracking

Oklahomo prizadel močan potres

E.R./STA
4. 9. 2016, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Oklahomi je bil v soboto močan potres, ki jih je tam vse več zaradi frackinga.

Arhiv svet 24
Žarišče potresa je bilo 6,6 kilometra pod površjem približno 15 kilometrov od mesta Pawlee na severovzhodu Oklahome.

Ameriško zvezno državo Oklahoma je včeraj zjutraj stresel potres z magnitudo 5,6, ki je povzročil nekaj gmotne škode. V Oklahomi se je sicer število potresov od začetka hidravličnega lomljenja oziroma frackinga, s katerim pridobivajo nafto in zemeljski plin, močno povečalo.

Potres so čutili kar v sedmih državah

Žarišče potresa je bilo 6,6 kilometra pod površjem približno 15 kilometrov od mesta Pawlee na severovzhodu Oklahome, so sporočili z ameriškega inštituta za geologijo USGS. Potres so čutili še v sedmih okoliških zveznih državah, in sicer od Teksasa na jugu do Iowe v osrednjem delu ZDA.

"V mestu ni bilo požara niti poškodovanih, imeli smo veliko sreče," je po potresu povedal župan Pawleeja, ki ima okoli 2000 prebivalcev, Brad Sewell. Policija v sosednjem mestu Tulsa pa je na družbenem omrežju Facebook zapisala, da je potres v Pawleeju povzročil nekaj gmotne škode. Lokalne oblasti zdaj preverjajo trdnost zgradb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nevarne odpadne vode

Glavni vzrok za potrese, ki jih povzročijo ljudje, je vbrizgavanje odpadne vode pod zemeljsko površje, t.i. frackingu.  Gre za postopek, pri katerem v zemljo vbrizgajo mešanico vode in peska ter tako sprostijo nafto in zemeljski plin. Poleg energentov pa izpod površja Zemlje pritečejo tudi ogromne količine vode.

To odpadno vodo nato pogosto shranijo v podzemne vodnjake, ki so lahko tudi do kilometer globoko. Umetno dodana voda pa povzroči dodaten pritisk in s tem tudi zdrse ob prelomnicah, zaradi česar pride do potresov, so pojasnili strokovnjaki na USGS.

Od začetka hidravličnega lomljenja se je število potresov z magnitudo 3,0 ali več v zvezni državi Oklahoma močno povečalo. Med letoma 1975 in 2008 sta bila v povprečju dva močnejša potresa na leto, leta 2009 jih je bilo 20, leta 2014 pa 585. Inštitut za geologijo je sicer pred kratkim na zemljevide napovedi potresov začel vrisovati tudi potrese, ki jih povzroči človek.