Princesa Diana

William in Henry: Bila je najina zlata mama

b.p.
31. 8. 2016, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prav danes mineva že 19 let od smrti princese ljudskih src, princese Diane, ki je 31. avgusta 1997 izgubila življenje v prometni nesreči skupaj z ljubimcem Dodijem Al Fayedom.

Profimedia
Princesa ljudskih src, lady Di, kljub 19. obletnici smrti ostaja zasidrana v marsikaterem srcu in spominu, a večjega poklona v Veliki Britaniji tudi letos ne pričakujejo.

Skrivnostnost, nenehna nova ugibanja in razne teorije o smrti Diane bi lahko že primerjali z atentatom na 35. ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki po 50 letih še vedno buri duhove. Spomnimo, novica o tragični smrti princese Diane je konec avgusta 1997 zaobšla svet. Princesa je v zgodnjih jutranjih urah skupaj z ljubimcem, premožnim dedičem egiptovskega trgovskega imperija Dodijem Al Fayedom, umrla v predoru sredi Pariza.

Princeso Diano je svet občudoval predvsem zaradi njene karizme, dobrodelnih projektov in statusa modne ikone.

Diana le še kot spomin

Princesa ljudskih src kljub 19. obletnici smrti ostaja zasidrana v marsikaterem srcu in spominu, a večjega poklona v Veliki Britaniji tudi letos ne pričakujejo, saj je aktivnih in zapriseženih »dianofilov« kljub vsemu premalo, da bi se povezali v množice, še vedno pa radi opomnijo na to, da se je ob smrti 36-letne princese veliko govorilo, kako radikalno in celo razdiralno bo to vplivalo na britansko monarhijo. A zgodilo se je ravno obratno, kot se je ugibalo in napovedalo: kraljevska družina se je, če se lahko tako reče, prerazporedila in na novo organizirala, in tako postala močnejša kot kadarkoli.

Teorija zarote

Ugibanjem, kdo je pravzaprav kriv za Dianino smrt, še danes ni videti konca. Tako smo še pred kratkim lahko brali, da je v njeno smrt vpletena vojska, ne pozabimo omeniti niti domnev, da je v njeno smrt vpleten celo Charles, nekdanji mož in oče njunih otrok Williama in Harryja.

Eden od teh, ki prometno nesrečo in smrt princese Diane, njenega ljubimca Dodija Al Fayeda in voznika njunega mercedesa vidijo kot zaroto in se nikoli ne bodo sprijaznili s smrtjo, je tudi Al Fayedov oče, nekdanji lastnik Harrodsa, prav tako uredniki nekaterih časopisov. Čeprav je uradna preiskava pokazala drugače, so številni Dianini oboževalci, pa tudi Al Fayedov oče, še vedno prepričani, da ni šlo za preprosto prometno nesrečo, ampak za skrbno načrtovano smrtonosno spletko.

Facebook
Bila je tako velika ikona, da ljudje preprosto ne morejo verjeti, da je umrla zaradi posledic tako običajnega dogodka, kot je prometna nesreča.

Nekdanji Dianin služabnik Paul Burrell je prepričan, da ve, zakaj Dianina smrt še vedno buri domišljijo. »Bila je tako velika ikona, da ljudje preprosto ne morejo verjeti, da je umrla zaradi posledic tako običajnega dogodka, kot je prometna nesreča. Ampak če uporabimo logično razmišljanje, kakšna je verjetnost, da bi nekdo tako uspešno načrtoval prometno nesrečo? Najbrž bi izbral kakšen drug način,« meni Burrell.

Sinova vsak dan mislita nanjo

Diane, ki jo je svet občudoval predvsem zaradi njene karizme, dobrodelnih projektov in statusa modne ikone, pa se na obletnico njene smrti ne spominjajo le pristaši teorij zarote, ampak tudi milijoni oboževalcev po vsem svetu in njena družina. Kot je v govoru v njen spomin dejal njen brat Charles Spencer, Diana, čeprav ji je »bilo dano živeti le polovico življenja, ostaja za vedno živa v srcih ljudi, ki so jo občudovali in imeli radi«.

V javnih nastopih se pokojne princese še vedno spominjata tudi njena sinova, princa William in Harry. »Bila je najboljša mama na svetu. Naju in številne ljudi po vsem svetu je neizmerno osrečila,« je pred obletnico povedal princ Harry. William pa je dodal, da upa, da bi bila Diana danes ponosna na svoja sinova, ki sta bila ob njeni smrti stara 15 in 12 let. Kot je še dodal, je bilo zanj po mamini smrti najtežje prav obdobje pred poroko s Kate Middleton. »Res sem si želel, da bi bila prisotna, in žalosten, da ji ni bilo dano dočakati tega trenutka,« je dejal William; pravi, da ne mine dan, da ne bi pomislil na svojo zlato mamo. 

Profimedia
Princ William in Harry, ki sta bila ob smrti svoje mame stara 15 in 12 let, se še vedno vsak dan spomnita nanjo.