Lopovi

V Ljubljani s teras in balkonov izginjajo stvari, tudi obešeno perilo

ss
31. 8. 2016, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Neznani nepridipravi so našemu bralcu ukradli hlačke rokometnega dresa in dve kratki majici, njegovi sosedi pa cigarete, nekaj pajkic in kvalitetno jopico. Kaj storiti?

Bralec
Opozorilo zaradi kraj v stanovanjskem bloku v Šiški v Ljubljani.

Te dni smo na uredniški elektronski naslov dobili naslednje sporočilo: »Dober dan. Nekaj me zanima. Že parkrat so nam ukradli 'nekaj cunj' s terase stanovanjskega bloka. Kaj storiti in kako se pred tem zavarovati? Hvala za odgovor.«

Za tistega, ki »vzame komu premično stvar, da bi si jo protipravno prilastil«, je predvidena kazen do 3 leta zapora, če pa je vrednost ukradene stvari majhna, je za to predvidena denarna kazen oziroma do eno leto zapora.

Mlajši bralec, ki se ne želi izpostavljati z imenom in priimkom, nam je nato dodatno pojasnil, da so se tatvine pojavile pred nekaj tedni. Mladenič sicer živi z družino v bloku v ljubljanski Šiški. »Mislim, da je bilo prvo nedeljo v avgustu, ko so nam odnesli dve kratki majici in hlače mojega rokometnega dresa. Sosedi pa so odnesli cigarete, posodo za cigarete in nekaj manjših stvari,« je dejal.

Sumljivi fant opažen pri kraju zločina

Po prvih krajah so v pritličju bloka obesili list z opozorilom, da je prišlo do omenjenih tatvin, družina našega sogovornika in soseda pa sta postali tudi nekoliko bolj pozorni na dogajanje v okolici. »Naslednji vikend je bil mir. Čez štirinajst dni, v soboto, je soseda opazila fanta, ki se je samo obrnil in odšel peš, ko je videl, da so bila vrata na teraso zaklenjena. Preteklo nedeljo pa je soseda povedala, da so ji s terase odnesli nekaj pajkic in kvalitetno jopico,« opisuje naš bralec.

Policija svetuje ...

Pregon za kaznivo dejanje tatvine se začne na predlog oškodovanca.

Na policijo smo poslali vprašanje, kaj svetuje našemu bralcu za preprečevanje takšnih tatvin. Tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Maja Ciperle Adlešič stanovalcem na splošno svetuje omejitev dostopa do terase z mehansko ali tehnično zaščito, na primer videonadzor s senzorji za prižiganje luči ponoči, da v času, ko jih ni doma, ne sušijo perila ali pa ga sušijo na drugem, tatu manj dostopnem mestu. »Nekega splošnega recepta za to žal ni, vedno pa lahko tatvine prijavijo policistom, ki bodo preiskali okoliščine kaznivih dejanj,« še pravi Ciperle Adlešičeva.