EU in ZDA

Ukrajino pozvali k preprečitvi nadaljnje zaostritve napetosti na Krimu

A.K./STA
13. 8. 2016, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v petek v telefonskem pogovoru z ukrajinskim zunanjim ministrom Pavlom Klimkinom pozvala k izogibanju dejanjem, ki bi lahko povzročila dodatno zaostritev razmer na Krimu. K temu je ukrajinskega predsednika Petra Porošenka prek telefona pozval tudi podpredsednik ZDA Joe Biden.

Svet24
Fotografija je simbolična.

Mogherinijeva je Klimkinu vnovič izrazila podporo EU Ukrajini. "EU obsoja in ne priznava nezakonite priključitve Krima. Še naprej bomo neomajno podpirali ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine," je v izjavi po telefonskem pogovoru po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Mogherinijeva.

"Obe strani se morata izogibati vseh dejanj, ki bi lahko vodila v nadaljnjo zaostritev konflikta," je pozvala. Dodala je, da bo EU spremljala razmere, o razvoju dogodkov pa razpravljala v sredo.

Biden je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Porošenka pozval, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da prepreči nadaljnjo zaostritev razmer. Kot je sporočila Bela hiša, je Biden ob tem poudaril, da so ZDA enako zahtevale tudi od Rusije.

Biden in Porošenko sta si bila enotna, da je krizo mogoče rešiti le na politični in diplomatski način. Porošenko je v minulih dneh po telefonu govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in nekaterimi drugimi visokimi političnimi predstavniki.

Razmere na Krimu so se znova zaostrile sredi tedna, potem ko je Moskva v sredo obtožila Kijev, da je v začetku tedna skušal vdreti na polotok. Ruska obveščevalna služba FSB je namreč sporočila, da so v ponedeljek preprečili teroristične napade ukrajinske vojaške obveščevalne službe na Krimskem polotoku in odbili oborožen napad ukrajinske vojske. Ukrajina je vse obtožbe zanikala.