Teroristu prepovedal vstop

25-letni varnostnik preprečil katastrofo

R.T.
27. 7. 2016, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nemški varnostnik, ki je bombašu Islamske države prepovedal vstop na prizorišče glasbenega festivala, se spominja, kako je živčni džihadist pogledoval proti njemu.

Pascal Bohm mu je prepovedal vstop, ker ni imel vstopnice.

25-letni Pascal Bohm je rešil številna življenja, ko je 27-letnemu Sircu Mohammadu Deleelu v nedeljo prepovedal vstop na koncert v Ansbachu, ker ni imel vstopnice. Na festivalu se je zbralo približno 2.500 ljudi.

Bil je očitno živčen, ko se je zadrževal v bližini vhoda. »Upal je, da bom zapustil svoje mesto. Neprestano je nekoga klical,« je povedal nemški junak. »Takoj sem ga opazil, ker je bil tako živčen.«

Mohammed Deleel

30 minut pozneje – okoli 22. ure – se je razstrelil v baru. V eksploziji je bilo ranjenih 15 ljudi, od tega štirje huje.

Prisegel zvestobo Islamski državi

Sirec je v Nemčijo prišel pred dvema letoma, a njegovi prošnji za azil niso ugodili. 27-letnik naj bi že dvakrat skušal storiti samomor, bil pa naj bi tudi že na psihiatričnem zdravljenju.

Deleel je na svojem telefonu imel videoposnetek, v katerem je prisegel zvestobo Islamski državi in napovedal maščevanje Nemcem, ker naj bi njihova država pobijala muslimane. Preiskava njegovega stanovanja je nadalje razkrila džihadistične posnetke, ki jih je hranil na svojem računalniku, ter sestavne dele za eksplozivno telo.