Odpovedani leti

Prvi mož Air France o stavki sredi poletja: Popolna norost

T.L./STA
27. 7. 2016, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kabinsko osebje začenja teden dni trajajočo stavko.

Reuters
Zaradi stavke v letalski družbi Air France bo odpovedanih okoli četrtina letov francoskega letalskega prevoznika.

Kabinsko osebje francoskega letalskega prevoznika Air France danes začenja teden dni trajajočo stavko. Kot so ocenili pri prevozniku, bodo morali odpovedati okoli 30 odstotkov notranjih letov in letov na srednje proge ter manj kot 10 odstotkov medcelinskih letov. Prvi mož družbe Frederic Gagey je stavko sredi poletja označil za popolno norost.

Kabinsko osebje Air France seje za stavko odločilo, ker se jim oktobra izteče podjetniška kolektivna pogodba. Vrh družbe je delavcem sicer ponudil 17-mesečno podaljšanje pogodbe, a si sindikati prizadevajo za podaljšanje od dveh do petih let.

Na katere povezave bo stavka vplivala

Poletje je za Air France zelo zahteven čas. Lani so tako na primer v povprečju izvedli 1000 poletov na dan, pri čemer so prepeljali 140.000 potnikov. V družbi so napovedali, da bo stavka kabinskega osebja vplivala na lete v evropske destinacije, lete v severno Afriko in Izrael. Prav tako bo vplivala na nekatere povezave v Aziji in Afriki.

Letošnje poletje je pestro za francoskega letalskega prevoznika, saj so že junija v času evropskega prvenstva v nogometu stavkali piloti. Ti so nato z vrhom družbe dosegli dogovor o štirimesečnem premirju, saj je družba pristala na zamrznitev predvidenih odpuščanj. Kabinskih delavcev je sicer pri Air France 13.600.