USODEN GUMIJAST BONBON

Neverjeten primer: dečku bombon zalepil pljuča

uk
24. 7. 2016, 18.00
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 07.53
Deli članek:

Zdravniki so bili popolnoma zaprepadeni. Niso vedeli, kaj bi lahko povzročilo propad pljuč, nato pa so vendarle našli krivca in na srečo se je za dečka celotna zgodba končala dobro.

Facebook
Zdravniška ekipa je morala odstranjevati želatinasto maso delček za delčkom.

Za sedemletnega dečka bi bil gumijast bombon skoraj usoden in zdravniki iz Splita so dejali, da takšnega primera še niso videli. Kot kaže, je deček tri tedne pred prihodom v bolnišnico jedel gumijaste bombone. Enega je vdihnil v desno pljučno krilo. Tega starši niso vedeli in sprva so mislili, da ima fant vnetje desnega pljučnega krila.

BOLEZEN

Deček je dlje časa kašljal, nato pa dobil vročino čez 40 stopinj, in ko so ga starši odpeljali k osebnemu zdravniku, mu je ta predpisal antibiotike. Ampak stanje se je samo še slabšalo in napotili so ga v splitsko bolnišnico, kjer so napravili rentgensko sliko njegovih pljuč. Desno pljučno krilo je bilo povsem zasenčeno in takrat so ugotovili, da je očitno v pljučih neki tujek.

DVEURNA OPERACIJA

Fanta je operiral dr. Draško Cikojević z uporabo posebne tehnike, ki do tedaj še ni bila uporabljena na Hrvaškem. Najprej so izvedli rigidno bronhoskopijo, s katero so odstranili želatinasto maso. V bistvu so želatino odstranjevali delček za delčkom in jo uspeli popolnoma odstraniti. Bombon se je približno tri tedne topil v desnem pljučnem krilu, želatina je začela prekrivati pljuča in deček se je dobesedno dušil. Dr. Cikojević je dejal, da takšnega primera še ni videl in da ne pomni, da bi do česa takšnega sploh kdaj prišlo. Po zadnjih podatkih bo deček povsem okreval. Iz splitske bolnišnice so sporočili, da običajno na leto opravijo okoli deset bronhoskopij, navadno pa morajo odstraniti arašide ali druge oreščke. Letos pa so do tega trenutka opravili že več kot dvajset bronhoskopij.