Gospodarstvo

Slovenska platforma za nano satelite uspešno na Malti

T.L./STA
24. 7. 2016, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predstavilo sklop tehnoloških rešitev in produktov v obliki platforme za nano satelite.

Arhiv Svet24.si
Lani je bilo v 87 uspešnih izstrelitvah v orbite okoli Zemlje utirjeno več kot 250 satelitov.

Slovensko podjetje SkyLabs je na nedavnem mednarodnem dogodku malih satelitov na Malti, ki ga je priredila Evropska vesoljska agencija (ESA), prvič uradno predstavilo sklop tehnoloških rešitev in produktov v obliki platforme za nano satelite, pri snovanju katere sodeluje tudi mariborska univerza. Z odzivom so v podjetju zelo zadovoljni.

"Platforma je požela precej interesa s strani svetovno vodilnih podjetij na tem področju, kar nakazuje, da smo s svojimi tehnološkimi rešitvami v samem svetovnem vrhu," je po vrnitvi z Malte povedal direktor SkyLabs Tomaž Rotovnik.

Od opazovalke do razvijalke

"Še posebej smo ponosni, da smo v preteklih petih letih, ko je bila Slovenija članica opazovalka v ESA, uspeli vzpostaviti visok nivo znanja in razviti skupek tehnologij, ki se danes kažejo v prvih komercialnih produktih," je dodal.

Na dogodku na Malti je podjetje predstavilo posamezne satelitske podsisteme (računalnik na krovu, komunikacijski modul za prenos podatkov, komunikacijski modul za posredovanje kontrolnih signalov, napajalni modul, miniaturizirana multispektralna kamera), ki kot celota predstavljajo tudi osnovne gradnike prvega slovenskega nano satelita (Trisat). Slednji bo v vesolje prvič poletel predvidoma prihodnje leto.

Pri projektu sodeluje tudi mariborska Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), zaradi inovativnosti pa si je pridobil tudi sofinanciranje s strani ESA. Pri tej agenciji ima Slovenija od začetka tega meseca status pridružene članice.

Nove poslovne priložnosti

Pridruženo članstvo v ESA po ocenah Rotovnika pomeni za Slovenijo nove poslovne priložnosti ter nova mednarodna sodelovanja. "Slovenija bo ob vstopu v pridruženo članstvo imela možnost izbire različnih opcijskih programov, ki pokrivajo različna tematska področja," je pojasnil.

Na članstvo v ESA je po njegovih besedah treba gledati kot na instrument, ki bo omogočal inovativnim podjetjem ob podpori agencije razvoj novih tehnologij prihodnosti z visoko dodano vrednostjo, pri tem pa tudi pravno zaščito slovenske intelektualne lastnine.

Kot dokaz, da ne gre za ekonomsko zanemarljivo področje, je Rotovnik izpostavil dejstvo, da tržišče vesoljskih tehnologij v svetovnem merilu obsega okoli 320 milijard ameriških dolarjev in je samo za 20 milijard ameriških dolarjev manjše od tržišča pametnih mobilnih naprav. "Napovedi so dobre, pojavljati so se začela nova majhna (start-up) podjetja z izkazovanjem naprednih, novih visokotehnoloških storitev in produktov po dostopnejših cenah, kar posledično prinaša še hitrejši razvoj," je pojasnil.

Lani v orbite okoli Zemlje utirjeno več kot 250 satelitov

Lani je bilo v 87 uspešnih izstrelitvah v orbite okoli Zemlje utirjeno več kot 250 satelitov. Od tega je bila slaba polovica nano satelitov, kar pomeni, da so lažji od 10 kilogramov. Večino teh satelitov so izdelala podjetja, kot je SkyLabs.

"Po napovedih podjetja Euroconsult je vesoljski sektor na pragu mini revolucije, saj se v naslednjih desetih letih pričakuje izstrelitev več kot 3600 majhnih tehnoloških satelitov v skupni vrednosti 22 milijard ameriških dolarjev (stroški izdelave in izstrelitve), kar predstavlja povečanje za 76 odstotkov v primerjavi z obdobjem 2015-2016," je še izpostavil Rotovnik.