BOŠTJAN UDOVIČ

"Udar v Turčiji ima lahko zelo škodljive posledice za varnost v regiji"

K.A./STA
16. 7. 2016, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Posledice poskusa vojaškega udara v Turčiji je trenutno zelo težko napovedati, so pa trenutne razmere izredno nevarne za destabilizacijo regije, je dejal politolog Boštjan Udovič z ljubljanske fakultete za družbene vede

Reuters
Kdo stoji za udarom, je po njegovih besedah zelo težko oceniti, saj v javnosti kroži cel kup informacij, tudi napačnih.

Kot je poudaril Boštjan Udovič s katedre za mednarodne odnose, so trenutne razmere v Turčiji vsekakor nepredvidljive. Kot kaže, se bodo umirile, je pa zadeva že eskalirala, kar ima lahko zelo škodljive posledice za varnost v regiji.

Kdo stoji za udarom, je po njegovih besedah zelo težko oceniti, saj v javnosti kroži cel kup informacij, tudi napačnih. "Zadeva je izjemno težka za presojanje, zato bomo potrebovali še nekaj časa, da bomo dobili prave podatke," je dejal Udovič.

Teorija, da je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan poskus udara naročil, da bi lažje izvedel čistko in "stabiliziral vojsko v svoji smeri", po Udovičevih besedah "ni tako privlečena za lase, kot je mogoče videti na prvo žogo". Kot je izpostavil, je bila turška vojska namreč še vedno branik starega sistema.

FDV
Boštjan Udovič

Ob tem je poudaril, da je bil udar relativno slabo pripravljen, kar lahko še dodatno podžge teorije zarote.

Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi udar uspel, je Udovič odgovoril s precejšnjo mero umirjenosti. Kot je dejal, so po njegovih informacijah pučisti namreč razglasili, da bodo obdržali vse mednarodne pogodbe in zaveze, ki jih je Turčija dala mednarodni skupnosti.

Tako se po Udovičevem mnenju verjetno z vidika mednarodne skupnosti ne bi spremenilo nič posebnega, pomembno pa je, kaj bi se spremenilo z vidika načina vladavine v Turčiji, je poudaril.

"Mislim, da je to zgodba povsem notranje politike, ni vezana na mednarodno politiko in da gre za neke trzljaje, ki jih ima del turške vojske vezane še na atatürkovsko državo," je še dejal.

V poskusu vojaškega udara je bilo po zadnjih podatkih oblasti ubitih 104 pučistov ter še 161 ljudi, 1440 ljudi je ranjenih. Prijeli so 2839 pripadnikov vojske. Oblasti naj bi imele razmere pod nadzorom.