PO VOJAŠKEM UDARU

V Turčiji razrešili 2745 sodnikov

K.A./STA
16. 7. 2016, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Najvišje pravosodno telo v Turčiji HSYK je razrešilo 2745 sodnikov po neuspešnem poskusu vojaškega udara, je poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu.

Vir: arhiv Svet24
Turški premier Binali Yildirim

Razrešenih je bilo tudi pet članov Visokega sveta sodnikov in tožilcev.

Oblasti iščejo še 140 članov kasacijskega sodišča, navedbe turške televizije NTV povzemajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah turških medijev so pridržali tudi sodnike z drugih sodišč, kar spodbuja govorice, da je prišlo do čistke v turškem sodnem sistemu.

Oblasti so aretirale deset članov državnega sveta, najvišjega pravosodnega organa v državi. Iščejo pa še 140 članov kasacijskega sodišča, navedbe turške televizije NTV povzemajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah turških medijev so pridržali tudi sodnike z drugih sodišč, kar spodbuja govorice, da je prišlo do čistke v turškem sodnem sistemu.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je danes odločno obsodila poskus vojaškega udara, je ob tem turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pozvala, naj vodje poskusa udara obravnavajo v skladu s pravno državo.

Turški premier Binali Yildirim je sporočil, da so razmere v državi povsem pod nadzorom, za poskus vojaškega udara pa je obtožil podpornike verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki je v ZDA. Povedal je, da je bilo v poskusu vojaškega udara ubitih 265 ljudi, 1440 je ranjenih. Zaradi suma vpletenosti so prijeli 2839 vojakov.