Pristava nad Stično

Borut Pahor: Nasilje čedalje pogostejši pojav med nami

K.A./STA
16. 7. 2016, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pri partizanskem domu na Pristavi nad Stično je bila danes slovesnost v spomin na dogodke iz druge svetovne vojne, ko so se na tem območju križale partizanske in kurirske poti.

STA
Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je ob spominskem obeležju padlim aktivistom OF položil venec, v nagovoru pa pozval k mirnemu reševanju sporov. "Takšna zgodovinska znamenja kot je to pred Partizanskim domom na Pristavi, pričajo o pomenu svobode in miru, zato jih je treba ohranjati," je dejal predsednik republike in poudaril, da si moramo prizadevati, da po mirni poti uredimo vsa odprta vprašanja tako v slovenskem, kot tudi evropskem in mednarodnem prostoru. "Da se ne zgodi, da bi čez leta ugotavljali, da smo zamudili to zgodovinsko priložnost," je dejal.

Ugotovil je, da postaja nasilje čedalje pogostejši pojav med nami. Od sovražnega govora do uporabe sile za razreševanje problemov, ker se nihče ni potrudil, da bi rešitev našel po mirno poti, je bi kritičen. "Poiskati moramo vse mogoče načine, da zavarujemo mir in utrdimo alternativo svobodnega sveta, na katerem bo vsakomur dano, da bo užival svobodo in mir s polnimi pljuči," je menil.

Pomembno ohraniti mir

Tudi v luči najbolj aktualnih dogodkov je Pahor opozoril na pomen ohranjanja miru, ko se soočamo z varnostno krizo v naši širši domovini in mednarodni skupnosti. "To nas kot državljane sveta postavlja pred nalogo, da najdemo med nami vse mogoče načine, da zavarujemo mir in utrdimo svobodni svet, ne glede na razlike med nami," je dodal. Glede naše prihodnosti je Pahor optimističen, saj smo kot narod dozoreli in se iz preteklih dogodkov tudi nekaj naučili.

Na slovesnosti ob spominskem obeležju pred partizanskim domom na Pristavi so se zbrani spominjali padlih iz Stične in okolice, aktivistov OF z Gorenjske, kurirjev in vseh pogumnih pripadnikov, ki so branili slovensko zemljo in slovenstvo. Med NOB so bili prav ti kraji pomembno prehodno območje partizanskih brigad in kurirskih poti iz Dolenjske proti Štajerski in Gorenjski.

Spomin na leto 1991

Slovesnost pa je bila namenjena tudi spominu na leto 1991, ko so se na tem mestu sestajali pomembni akterji osamosvojitvene vojne. Prireditev so organizirali v krajevni organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Stična, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor se je ob tej priložnosti posebej zahvalil tistim, ki so žive priče dogodkov med drugo svetovno vojno in so sami sodelovali pri prizadevanjih partizanskega gibanja za narodno osvoboditev, pa tudi tistim, ki so leta 1991 zavarovali plebiscitarno odločitev slovenskega naroda, da postane Republika Slovenija samostojna država.