Preiskava

Je samovozeči avtomobil kriv za smrtno prometno nesrečo?

G.G.
1. 7. 2016, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriške oblasti preiskujejo prometno nesrečo s smrtnim izidom, ki jo je povzročil samovozeči avtomobil podjetja Tesla.

Tesla
Teslin samovozeči avtomobil.

Maja letos je prišlo na Floridi do trčenja med samovozečim avtomobilom in tovornjakom. Umrl je 40-letni voznik Joshua Brown, ki je sedel za volanom Teslinega avtomobila (model S), ko se je avtopilot odločil, da zaradi razmer na cesti samodejno spremeni prometni pas.

Splet nesrečnih okoliščin

Pri Tesli so povedali, da avtomatski pilot zaradi spleta izjemno redkih okoliščin ni bil sposoben prepoznati tovornjaka. Zakaj? Prav v trenutku zavijanja oziroma vključevanja na drug prometni pas, naj bi namreč sonce »zaslepilo« avtopilota, ki ni uspel detektirati zadnjega dela belega tovornjaka. Poleg tega je bil tovornjak višji in avtopilot se je odločil, da je zapelje »pod njim«. Napaka. Prišlo je do trčenja. Zadnji del tovornjaka je treščil v vetrobransko steklo Teslinega vozila in voznik je umrl na kraju nesreče.

V podjetju Tesla so se še enkrat izrazili sožalje voznikovi družini, obenem pa izpostavili, da so opravili že več kot 200 milijonov kilometrov testnih voženj v stanju, ko je krmaril avtopilot. Toda že oktobra lani je šef Tesle Elon Musk opozoril, da voznik v samovozečem avtomobilu še ne more prenesti odgovornosti izključno na avtopilota, sistem pa voznika tudi opozori, kadar izpusti volan.

Poznavalci menijo, da bi lahko v primeru ugotovljene krivde avtopilota, to povzročilo velike neprijetnosti podjetju Tesla.