Po grozljivki na letališču

FOTO in VIDEO: Pretresljiva pričevanja in fotografija, ki je šokirala svet

T.L.
29. 6. 2016, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Preživeli pokola na turškem letališču razgrinjajo, kaj se je dogajalo v trenutkih groze v času terorističnega napada.

Twitter
Deklico je moški odnesel v bolnišnico.

Priče terorističnega napada na turškem letališču Ataturk, v katerem je umrlo najmanj 36 ljudi, ranjenih pa jih je več kot 140, so za medije spregovorili o trenutkih groze. Napad, za katerega je turški premier dejal, da verjetno stoji Islamska država, je zahteval žrtve predvsem med turškimi državljani.

12-letnica: Če bi prišli dve minuti prej ...

Eden od tistih, ki so bili v času streljanja in eksplozije na letališču je tudi komaj 12-letna Hevin Zini, ki je s starši priletela iz Düsseldorfa. Deklica je bila objokana in v šoku, ko je agencijo Associated Press opisala grozljive prizore: "Kri je bila vsepovsod, naokoli pa razdejanje. Če bi prišli dve minuti prej, bi to lahko bili mi."

Južnoafričanka Judy Favish je v Istanbul priletela pred dvema dnevoma iz Dublina in se je v času eksplozije nameravala vkrcati na letalo, ki bi jo odpeljalo domov, ko je v bližini slišala močno eksplozijo in strele. "Skrila sem se za pult," je povedala agenciji. Dodala je, da je del ljudi pobegnil v restavracijo v kleti, kjer so morali počakati vsaj eno uro preden so lahko odšli.  

Brez maske na obrazu pogledoval, ali ga bo kdo zaustavil

Paul in Susie Roos iz južnoafriškega Cape Towna sta se po eksploziji zadrževala izven letališke stavbe. "Peljala sva se s tekočimi stopnicami do terminala za odhode, ko so se zaslišali streli. Videla sva moškega, ki je hodil naokoli, oblečen je bil v črno in je nosil pištolo," je dejal Paul. Dodal je, da je moški streljal na vsakogar, ki se mu je približal. "Obraza ni imel zamaskiranega. Bil sem 50 metrov pred njim.

"Skrili smo se za pultom, ampak jaz sem ga opazoval. Druga za drugo sta odjeknili dve eksploziji. Takrat so prenehali tudi streli," je dejal Paul. "Obrnil se je in začel hoditi proti nam. Puško je imel v jakni. Pogledal je okoli v pričakovanju, ali ga bo kdo skušal zaustaviti in nato se je odpravil v spodnje nadstropje z dvigalom. Slišali smo več strelov in eksplozijo. Potem je bila tišina."

Novinar skrit v omari 45 minut

Novinar Steven Nabil pa je dogajanje opisoval kar preko twitterja.

"Pravkar smo zapustili letališče. Moja žena je bila poškodovana v napadu. Znašla sva se iz oči v oči z napadalcem, ki je streljal. (...) Ona je sedela v lokalu, jaz pa sem se odpravil v tretje nadstropje kupiti nekaj za jest. Slišal sem strele in takoj stekel k njej. Takoj, ko sem prišel dol, sem videl, da je vse prazno, terorist pa je streljal. pograbil sem ženo in z njo stekel. Skrila sva se v omaro v frizerskem salonu. Tam sva čakala v strahu, medtem ko je on streljal pred nami. Sedeli smo 45 minut in se spraševali, ali bo kdo odprl vrata omare," je v seriji tvitov napisal Nabil. S soprogo sta se vračala v New York po koncu medenega meseca.  "Ko so okoli naju leteli naboji, sem jo objel in poljubil," je še dejal Nabil.

Ali Tekin, ki se je nahajal v hali za odhode, ko se je zgodil napad, je za Daily Mail povedal: "Odjeknila je močna eksplozija, izjemno glasna. Streha se je porušila. Notranjost letališča je zelo uničena, ni prepoznavna. Škoda je ogromna.

Med streli padel je po tleh, sestra izginila

Nemka Duygu, ki je bila v času napada na kontroli potnih listov ob vstopu v Turčijo, je dejala, da se je vrgla po tleh, ko je slišala zvok eksplozije."Vsi so začeli teči. Povsod je bila kri, okoli so ležali deli teles. Vrata so bila zaradi strelov preluknjana," je pretresena opisovala dogajanje. 

Otfah Mohamed Abdullah je za AFP dejal: "Nekdo je prišel in streljal na nas in potem je moja sestra začela teči. Ne vem, v katero smer je stekla, potem sem namreč padel po tleh. Ostal sem na tleh, dokler ni zaključil ... ne morem najti sestre."

Po grozljivem napadu pa je svet obšla pretresljiva fotografija. Na njej je moški, ki v naročju nosi krvavo deklico. Takoj po napadu so taksisti vozili ranjene v bolnišnice in fotografija je nastala na vhodu v eno od bolnišnic. Danes sicer promet na letališču poteka normalno.