Odločilna bitka

Iraška vojska Faludžo popolnoma osvobodila iz rok IS

M.K./STA
26. 6. 2016, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pripadniki iraških protiterorističnih sil so danes iz rok skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) popolnoma osvobodili mesto Faludža, ki leži na vzhodu Iraka.

Profimedia
Iraška vojska se je v času osvobajanja mesta soočala s hudim odporom borcev IS. Na sliki borci iraške vojske po zavzetju Faludže.

Kot zadnjo trdnjavo IS so osvobodili predel Džolan na severu mesta, je dejal vodja operacije v Faludži Adbel Vahab al Sadi.

"Pripadniki protiterorističnih sil so potrebovali največ dve uri, da so zavzeli Džolan. IS ni izstrelila niti enega naboja," je povedal tiskovni predstavnik posebnih enot iraške vojske Sabah al Noman. "To pomeni, da je bila IS poražena že pred prihodom naših sil na območje," je dodal.

"Boji severozahodno od Faludže se nadaljujejo. Osrednja Faludža ni bila nikoli naš končni cilj (...) cilj je osvoboditev celotnega območja," je poudaril Noman.

Iraške vladne sile so operacijo za osvoboditev mesta, ki leži okoli 50 kilometrov zahodno od prestolnice Bagdad, začele 23. maja. Pred približno tednom dni so vstopile v središče Faludže in zavzele upravne stavbe ter stavbe policije in varnostnih sil. Iraška vojska se je v času osvobajanja mesta soočala s hudim odporom borcev IS. Ob tem je moralo zaradi spopadov več deset tisoč ljudi zapustiti mesto, številni pa so ostali ujeti v njem.

Faludža v provinci Anbar je bila prvo mesto, ki ga je januarja 2014 v Iraku zavzela IS. Nato so džihadisti zavzeli več ozemlja v državi.
V njihovih rokah pa so še vedno nekateri predeli na severu in zahodu države, vključno z drugim največjim iraškim mestom Mosul, navaja nemška tiskovna agencija dpa.