Ozadje divjanja

Tokrat udarili hrvaški navijači

Matej Klarič
20. 6. 2016, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V hrvaški in svetovni javnosti še vedno odmeva incident s tekme Hrvaška – Češka, kjer so splitski navijači, kot so že prej napovedovali na svojem facebooku, v 85. minuti prekinili tekmo evropskega prvenstva, kar se dogaja zelo redko.

Reuters
V 85. minuti so navijači, kot so napovedali že prej, prekinili tekmo.

Hrvaška nogometna zgodba je že od začetkov države močno povezana s politiko in tu gre iskati konkretne razloge za incidente.

Če je v devetdesetih nogomet obvladoval predsednik države Franjo Tuđman, pa je danes najpomembnejši mož postal Zdravko Mamić.

Del hrvaških navijačev se na tako sporen način bori proti koruptivnim praksam najvplivnejših ljudi v hrvaškem nogometu. 

KORUPCIJE OSUMLJENI NOGOMETNI VRH

Mamić prek spornih poslov obvladuje vse vzvode hrvaškega nogometa, na položaj predsednika zveze pa je namestil nekdaj odličnega napadalca Davorja Šukerja, ki je tudi v izvršnem odboru evropske nogometne organizacije Uefa. Že lani so ga nemški mediji obtoževali sodelovanja s stavniško mafijo. To, da je takšen nogometaš v tako pomembnem organu, pa veliko pove o Uefi sami in delu, ki morebiti čaka našega Aleksandra Čeferina, če pride na čelo te organizacije.

Mamića zaradi številnih spornih in nelegalnih praks preiskujejo organi pregona, lani je bil kar dvakrat v priporu. Čeprav je v nogometnem poslu izjemno uspešen, saj njegov Dinamo proizvaja izjemno veliko število kakovostnih igralcev, ki jih drago prodajajo naprej, mu celo lastni navijači zamerijo prav te sporne prakse, ki se jih nikakor ne sramuje.

Reuters
Enega izmed pobiralcev bakel je celo zadel topovski udar, zaradi česar je za trenutek obležal na tleh.

PROTESTI PROTI ELITI

Sobotni incident ni prvi, že od leta 2014 navijači na različne načine sporočajo svoje nasprotovanje tovrstnim praksam in želijo tako doseči čim več škode. V kvalifikacijah za obstoječe prvenstvo so hrvaški navijači že prekinili nogometno tekmo z Italijo v Milanu, zaradi česar so morali doma igrati pred praznimi tribunami. Zaradi svastike na splitskem stadionu Poljud pa bodo še dodatni dve tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo začeli brez gledalcev. Prejete kazni se bodo s tokratnim incidentom že močno približale vrtoglavemu milijonu evrov.

Kolinda Grabar-Kitarović po incidentu: "Bravo, ognjeni! Bravo, hrvaški navijači! A vam, sovražnikom Hrvaške, sovražnikom lastne reprezentance in države (tako imenovanim orjunašem), sporočam: odgovarjali boste za to in za svastiko! Sram naj vas bo!" 

DEDIŠČINA ORJUNAŠEV

Na incidentih se navijači zatekajo v problematično poveličevanje ustaške preteklosti in skrajnega nacionalizma. S tem nasprotujejo HDZ-jevi struji, ki ji pripada obstoječa oblast. Mamić in Grabar-Kitarovićeva sta izgrednike ozmerjala z izrazom orjunaši. Ti so bili profašistična organizacija, ustanovljena leta 1921, ki je zagovarjala jugoslovanski unitarizem. Danes pa HDZ-jevi krogi to poimenovanje uporabljajo kot zmerljivko proti jugoslovansko usmerjenim Hrvatom, čeprav so ti pravzaprav pripadniki skrajne desnice.

DANES ZNANA KAZEN

Danes bo Uefa izrekla kazen nogometni zvezi zaradi divjanja njenih navijačev. Toda prav visoka kazen bi bila v največje zadoščenje razgrajačem, zato se postavlja vprašanje, kako huda bo. Hrvaška reprezentanca je namreč do 70. minute tekme nadzirala položaj in s svojimi igrami igrala izjemno dobro ter celo veljala za enega od skritih favoritov. Zadnje dejanje pa je povsem preusmerilo pozornost in bilo celo sokrivo za to, da niso dobili že skoraj dobljene tekme s Čehi. Vprašanje pa je, kakšne sledi bo to na igralcih pustilo na prihajajočih tekmah. Prvi odgovor bomo dobili že na torkovi tekmi s Španijo.

Reuters
Sledil je še pretep med hrvaškimi navijači na tribunah.