Davčna reforma

Kdo bo plačal odpustke bolje plačanim?

M.K./STA
20. 6. 2016, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predlog razbremenitve stroškov dela bolje plačanih zaposlenih, ki ga že več mesecev obljublja finančni minister Dušan Mramor, je pripravljen, a mu velik del gospodarstva nasprotuje, proti pa so tudi sindikati. Različne poglede bodo poskusili uskladiti na današnjih pogovorih pri predsedniku vlade Miru Cerarju.

Arhiv časnika Novice Svet24
S predlogi davčne reforme je zadovoljen le malokdo.

Tako kot že pred dvema mesecema je Miro Cerar na pogovore o predvidenih davčnih spremembah povabil nekatere gospodarstvenike in ekonomiste, so potrdili v kabinetu predsednika vlade.

Medtem je več krogov pogovorov s predstavniki sindikatov in delodajalcev opravil tudi Dušan Mramor ter na tej podlagi pripravil predlog, ki prinaša spremembe dohodninske lestvice z znižanjem obremenitve plač nad 1,6-kratnikom povprečne plače ter razbremenitev nagrad za poslovno uspešnost in na drugi strani zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb.

A zadovoljen je le malokdo. Sindikati pravijo, da se znižuje le obremenitev plač elit, v gospodarski in obrtno-podjetniški zbornici kot tudi v združenju delodajalcev pa nasprotujejo zvišanju obdavčitve podjetij.

Vlado pozivajo, naj prostor za znižanje stroškov dela najde z varčevanjem v javni upravi in ne v zviševanju davkov. Še posebej pa jih moti dejstvo, da je vlada uspela zagotoviti dodatna sredstva za zaposlene v javnem sektorju, medtem ko od gospodarstva zahteva, da pristane na prerazporeditve davčnih bremen.

Mramorjev predlog pa podpira del delodajalcev, ki ima zaradi visoke obdavčitve dela visoko strokovno izobraženih zaposlenih velike težave pri iskanju novih kadrov. Kot pravi podpredsednik Združenja Manager in predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, si želijo imeti orodje, da lahko stimulirajo kadre, ki ustvarjajo dodano vrednost podjetja.