Pred nogometnim prvenstvom

Aplikacija, ki opozarja na teroristični napad

M.K.
8. 6. 2016, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoska vlada je uporabnikom pametnih mobilnih naprav ponudila v uporabo aplikacijo, ki javnost opozarja na dogodek terorističnega napada.

Aplikacijo SAIP (okrajšava za Population alert et système d'information) je mogoče pretočiti v naprave, ki uporabljajo operacijski sistem iOS in Android.

Tik pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva Euro 2016, to se začenja v petek, je francoska vlada uporabnikom pametnih mobilnih naprav ponudila v uporabo aplikacijo, ki bo zemljepisno locirane uporabnike opozarjala "v primeru suma na teroristični napad«, je povedal notranji minister Bernard Cazeneuve.

Vlada je aplikacijo razvila po terorističnih napadih v Parizu novembra lani, v katerih je umrlo 130 ljudi.

Tudi britansko zunanje ministrstvo je v torek izdalo opozorilo, v katerem navajajo, da so stadioni, zbirališča navijačev in transportna vozlišča možne tarče terorističnih napadov med nogometnim prvenstvom.

Uporabnik se bodo lahko naročili na prejemanje opozoril za preplah v največ osmih različnih »geografskih območjih«, poleg njihove trenutne lokacije.

Opozorila bodo ponudila kratek opis tega, kaj se je zgodilo, kot tudi nasvet, kako naj ravnajo, da se izognejo večji nevarnosti. Telefoni ob tem ne bodo vibrirali niti oddajali nobenih zvočnih signalov, in tako zagotovili, da tisti, ki se skrivajo na kraju napada, napadalce s tem ne bi opozorili nase.

Vlada zagotavlja, da bodo zavarovali zasebnost uporabnikov. Kasnejše različice aplikacije bodo uporabnike poleg terorističnih napadov opozarjale tudi na druge vrste nevarnosti, kot so poplave, industrijske nesreče, in drugi podobni dogodki, ki neposredno ogrožajo življenje in varnost ljudi. 

Aplikacijo je mogoče pretočiti v naprave, ki uporabljajo operacijski sistem iOS in Android.