Krivec za tragedijo na Lampedusi

Prijeli »Generala« - glavnega tihotapca migrantov

G.G.
8. 6. 2016, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Eritrejec Mered Medhanie je šef hudodelcev, ki so skrbeli za tihotapljenje migrantov iz Afrike v Evropo.

Mered Medhanie

35-letnega Medhanieja, ki so mu nadeli vzdevek General, so prijeli prejšnji mesec v Sudanu, včeraj pa so ga z letalom odpeljali v Rim.

General naj bi bil med drugim odgovoren za prevoz barkače, ki je potonila oktobra 2013 pri Lampedusi. Umrlo je najmanj 359 nesrečnikov, večina jih je bila iz Eritreje in Somalije. Medhaniejev modus operandi naj bi temeljil na kupovanju zajetih migrantov od drugih tolp. Za pot iz afriških držav do Evrope je računal od 2000 do 5000 evrov na osebo.

V povprečju je organiziral nezakonit prevoz 8000 ljudi na leto. V samo treh mesecih leta 2014 je organiziral odhod 10.000 migrantov iz Afrike, za vsako pot pa je zaslužil med 700.000 evrov in milijonom evrov, so sporočili iz italijanskega tožilstva.

Medhanie si je za vzor vzel pokojnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, po ulicah sudanskega Khartuma pa se je rad vozil s tankom. Italijanski preiskovalci, ki so mu sledili več mesecev, so povedali, da je bil General zelo tankočuten, ko je šlo za njegovo ženo in otroke, ki živijo na Švedskem, ko pa je bil v igri njegov posel s človeškimi življenje, je postal »robot«, ki ima pred sabo le en cilj – denar.