Sindikati opozarjajo

"Davčno reformo se zlorablja za bogatenje elit"

M.K./STA
8. 6. 2016, 12.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS) davčno reformo vidi kot zlorabo za višanje plač elitam. "Z reformo pridobivajo vodstveni kadri, razvojni kader finančnega ministrstva očitno ne zanima," je opozorila Andreja Poje iz ZSSS.

STA
Dušan Semolič in Andreja Poje

Neto plača 1590 evrov se po oceni ZSSS zviša za 27 centov, plača 4500 evrov za 1285 evrov, plača 7000 evrov pa za 2000 evrov.

Z ukrepi za davčno prestrukturiranje, ki jih pripravljajo na finančnem ministrstvu, bodo po oceni ZSSS največ pridobili vodilni v podjetjih in najbolje plačani javni uslužbenci. "Razvojni kader ministrstva za finance ne zanima. Največ pridobivajo tisti z bruto plačo 4500 evrov na mesec in več," je na novinarski konferenci v Ljubljani dodala Andreja Poje.

Ob tem je poudarila, da se z reformo ne odpravljajo krivice prejemnikov minimalne plače, ki imajo po izločitvi dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo nižje plače. Odprava teh krivic bi po oceni ZSSS državo stala 12,5 milijona evrov. "Vladi sicer ni bilo težko dokapitalizirati NKBM za 700 milijonov evrov in jo potem prodati za 250 milijonov evrov," je bil kritičen prvi mož ZSSS Dušan Semolič.

Predlagajo dvig splošne davčne olajšave za vse zaposlene

Če se zdi ministrstvu prestavitev meje skupnega letnega dohodka, po katerem bi bil posameznik upravičen do najvišje olajšave, z 10.866 evrov na 11.635 evrov preveč, v sindikatu predlagajo, da pa naj dvignejo splošno olajšavo na 6600 evrov za vse zaposlene.

V sindikatu so obenem zahtevali razbremenitev božičnice oz. 13. plače. A opažajo, da ministrstvo temu sledi na neprimeren način, saj da zanemarja dejstvo, da se pravice in obveznosti iz delovnega razmerja na ravni urejajo s podjetniško kolektivno pogodbo, ki jo skleneta sindikat in poslovodstvo.

Semolič pričakuje, da bo ministrstvo njihove zahteve upoštevalo, o davčni reformi pa naj bi socialni partnerji predvidoma spregovorili tudi na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta.