Centri za socialno delo

Otroke bodo odvzeli le v nujnih primerih

E.R./STA
8. 6. 2016, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Centri za socialno delo (CSD) bodo po predlogu zakonika obdržali pristojnost za nujni odvzem otrok, o začasnih odredbah in trajnejših ukrepih pa bodo odločala sodišča.

Sašo Avramovič
Primer odvzema velenjskih dečkov je močno razburkal javnost.

Pri prenosu pristojnosti za odločanje o nekaterih posegih s centrov za socialno delo na sodišča, predvidenem v predlogu družinskega zakonika, je treba najti pot za najboljši možni način prenosa, meni ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Pravosodni minister Goran Klemenčič pa opozarja, da napak pri uveljavljanju novosti ne bo smelo biti.

Centri za socialno delo bodo po predlogu zakonika obdržali pristojnost za nujni odvzem otrok, o začasnih odredbah in trajnejših ukrepih pa bodo odločala sodišča. Ključno se je dogovoriti za strokovne rešitve, s katerimi se bodo strinjali tako centri kot sodišča, je poudarila ministrica Kopač Mrakova na današnjem posvetu o nekaterih novostih v predlogu zakonika na Brdu pri Kranju.

Klemenčič: To je prava smer

Minister za pravosodje Klemenčič je ocenil, da je smer, začrtana v predlogu, prava. Pot do cilja pa bo po njegovih besedah dolga in zahtevna. Treba bo spremeniti vrsto zakonov, je spomnil. Cilja po njegovih besedah ne bo mogoče doseči brez intenzivnega dialoga med vsemi deležniki.

Po opozorilu varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer je veliko kršitev človekovih pravic prav v najožjem družinskem krogu, ne morejo pa jih odpraviti niti centri za socialno delo niti sodišča. V predlogu zakonika vidi veliko pozitivnih rešitev. "Prav je, da se sprejmejo pravila, ki veljajo," je dejala.

Nujen je premik od obravnavanja strank k sodelovanju z ljudmi

Nina Mešl s fakultete za socialno delo v Ljubljani je v svojem prispevku o soustvarjalnih procesih podpore in pomoči na centrih za socialno delo menila, da je na centrih nujen premik od obravnavanja strank k sodelovanju z ljudmi. Človek, ki potrebuje pomoč, je po njenih besedah "strokovnjak iz izkušenj" in zaveznik.

CSD obdržijo pomembno vlogo

Postopek v upravnem sporu ne more v enaki meri slediti vsem zahtevam varstva pravic v družinskih zadevah, kot to omogoča posebej prilagojen sodni postopek s specializiranim sodnikom, pa je opozorila Vesna Rijavec s Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Center za socialno delo bo imel po njenih besedah po novem še vedno zelo veliko vlogo tako pred postopkom kot po njem.

Družinski sodniki bodo odločali tudi o rejništvu in posvojitvah 

Višji sodnik na Višjem sodišču v Ljubljani Matej Čujovič je menil, da bodo sodne odločbe lahko zaradi sodelovanja centrov za socialno delo po novem bolj kakovostne. Družinski sodniki pa se bodo morali izobraziti o institutih, o katerih do zdaj niso odločali, tako o rejništvu in posvojitvah.

Po mnenju direktorja socialne inšpekcije Petra Stefanoskega bo družinski zakonik priložnost za krepitev izvajanja dejavnosti socialnega varstva. "Pri prenosu pristojnosti odločanja s centrov na sodišča ne gre za podeljevanje nezaupnice centrom, ampak sledimo toku časa," je dejal Stefanoski. 

Mateja Končina Peternel z vrhovnega sodišča je v razpravi opozorila, da bo treba paziti, da zaradi prenosa odločanja ne bo prišlo do zastoja v postopkih. Predsednica Okrožnega sodišča v Kranju Janja Roblek pa je izpostavila, da bo v primeru uveljavitve zakonika premalo družinskih sodnikov.