Kultura

Prvi vlak v knežje mesto

nn
8. 6. 2016, 11.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje so v Slovenskih železnicah ob visoki obletnici odprli tudi razstavo z naslovom Ko železna pride cesta.

Slovenske železnice so hrbtenica javnega potniškega prometa ter zanesljiv in konkurenčen prevoznik v tovornem prometu.
Razstava bo na ogled na voljo do 2. julija 2016. 

Drugega junija je minilo natanko 170 let, odkar je v Celje pripeljal prvi vlak. To častitljivo obletnico so Slovenske železnice včeraj zaznamovale na osrednji slovesnosti na celjskem Krekovem trgu. 

Pomen infrastrukture 

Minister Peter Gašperšič je v svojem govoru poudaril, da je vlada prepoznala pomen železniške infrastrukture za slovensko gospodarstvo. Poteka kar nekaj večjih infrastrukturnih projektov, investicije v železniško omrežje pa bo država nadaljevala tudi v prihodnje. Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih železnic, je spomnil na napredek in razvoj, ki ga je prihod železnice v Slovenijo prinesel v naše kraje. 

Priznanja 

V Celjskem domu je bila tudi slovesna podelitev priznanj železničarkam in železničarjem, ki praznujejo tri desetletja dela na železnici. Letos jih je rekordnih 572. 

Ob visoki obletnici prihoda železnice v Celje so v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje odprli tudi razstavo z naslovom Ko železna pride cesta. Razstava mag. Damirja Žeriča osvetljuje gradnjo Južne železnice do Celja in njen takratni pomen za urbanistični ter gospodarski razvoj mesta in regije.