Osebni razlogi

Obama razkril, zakaj ne bi bil več predsednik

T.L.
2. 6. 2016, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ustava sicer ne dovoljuje več kot dveh predsedniških mandatov. Možnosti tretje mandata, če bi bila možna, Obama vseeno ne bi izkoristil.

Reuters
če bi mu ustava to omogočala, Obama vseeno ne bi kandidiral na predsedniških volitvah.

Ime aktualnega ameriškega predsednika Baracka Obame se ne bi pojavilo na volilnih listkih na novembrskih predsedniških volitvah, tudi če bi mu ustava to omogočala. Obama je namreč priznal, da mu novega predsedniškega mandata ne bi dovolila njegova žena, Michelle Obama.  

Obama je "resnico" o kandidaturi razkril v sredo v sklopu kampanje o ekonomski politiki v Indiani, ko je zbrane pozval tudi, da na volitvah podprejo "njegovo" Demokratsko stranko.

Eden od obiskovalcev se je namreč zadrl "še štiri leta", kakor se je glasil popularni slogan njegove druge predsedniške kampanje iz leta 2012. Obama pa mu je odgovoril: "Ne morem. To je prepovedano z ustavo, še bolj pomembno pa je, da mi to prepoveduje Michelle.

Obama je še povedal, da pričakuje, da bo zmagovalec tekme za demokratske predsedniške nominacije znan prihodnji teden, ko bosta Hillary Clinton in Bernie Sanders zaključila s predvolilnim merjenjem moči še v Kaliforniji in New Jerseyu.

Imena Donalda Trumpa sicer nji niti omenil, je pa dejal: "To, kar vam republikanci govorijo o ekonomiji, ne temelji na dejstvih.