Sporna reforma trga dela

Stavka povzročila prometni kaos

G.G./STA
2. 6. 2016, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Franciji se nadaljuje stavka zaposlenih na francoskih železnicah, ki je v državi povzročila prometni kaos. Dober teden pred evropskim nogometnim prvenstvom v Franciji so se stavki kot obliki protesta proti reformi trga dela danes pridružili še zaposleni na pariški podzemni železnici. Stavkajo tudi v večini francoskih nukleark.

Profimedia
Gneča na pariških železniških postajah.

Po navedbah francoskih železnic danes vozi le okoli 60 odstotkov hitrih vlakov (TGV) in okoli polovica regionalnih vlakov. Stanje je še slabše v Parizu in njegovih predmestjih, saj so se stavki danes pridružili zaposleni na pariški podzemni železnici.

Za konec tedna napovedane stavke francoskih kontrolorjev poletov pa očitno ne bo. Štirje od petih sindikatov so danes namreč umaknili poziv k stavki, je za radio France Info danes povedal francoski državni sekretar Alain Vidalies, pristojen za promet. Stavka medtem danes po poročanju francoskih medijev poteka tudi v 16 od skupno 19 francoskih jedrskih elektrarn, potem ko so zanjo v sredo glasovali člani francoskega sindikata Generalna konfederacija dela.

To je že osma stavka francoskih železnic v zadnjih treh mesecih. S stavko želijo doseči izpolnitev njihovih zahtev po boljšem plačilu in delovnih pogojih ter protestirajo proti reformi trga dela.

Razburja predlog reforme trga dela

Predlog reforme trga, ki omogoča lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev, je v minulih mesecih na ulice francoskih mest zvabil več sto tisoč protestnikov. Reformi najbolj nasprotujejo sindikati, ki se bojijo, da se bodo zmanjšale pravice zaposlenih za določen čas, in študentske organizacije, ki dvomijo, da bo prinesla nova delovna mesta za mlade.

Kritiki menijo tudi, da bo reforma v bistvu koristila le delodajalcem, malo pa bo naredila v boju proti brezposelnosti. Francoska vlada na drugi strani zatrjuje, da želi z reformo sprostiti preveč tog trg dela in zmanjšati visoko brezposelnost, ki vztraja pri okoli desetih odstotkih.