Nevihte in neurja

VIDEO: Pustoši huda ura, poplave ustavile promet na avtocesti

T.L./STA
1. 6. 2016, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vreme je zelo spremenjljivo, močno deževje je pustošilo po Evropi.

Reuters
Obilno deževje povzroča hude težave tudi v Franciji.

Po hudih nalivih, ki so v zadnjih dneh zajeli dele Zahodne Evrope in v katerih je umrlo pet ljudi, je zdaj v Franciji reka Sena prestopila bregove in poplavila dele Pariza ter podeželske ceste in vasi. Poplave so danes zajele tudi Zgornjo Avstrijo.

V osrednji Franciji so evakuirali zapor v Sarani, pri čemer so okoli 400 zapornikov premestili v druge objekte. Medtem so avtomobili na bližnji avtocesti A10 zaradi poplav obstali.

V Parizu so zaradi vremenskih razmer organizatorji odprtega prvenstva Francije v tenisu prekinili igro prvega igralca sveta Novaka Đokovića.

Strela zadela skupino mladeničev

V neurju, ki se je začelo v soboto, je strela zadela skupino mladeničev v pariškem parku, prav tako pa je poškodovala 35 ljudi na otroški nogometni tekmi na zahodu Nemčije. Za posledicami neurja je umrl moški na jugu Poljske.

Smrt 13-letnice

Sledili so hujši nalivi zadnjih let, ki so poplavili jug Nemčije, v poplavah pa so tam umrli štirje ljudje, med njimi tudi 13-letno dekle.

Posnetki z območja prikazujejo razbite avtomobile pod padlimi drevesi ter z blatom in naplavinami obložene ceste.

Na jugozahodu Nemčije je v nedeljo umrl tudi prostovoljni gasilec, ki je skušal rešiti moškega, ujetega v poplavljeni železniški postaji v bližini Stuttgarta.

"Česa takšnega še nismo doživeli. V letih 1984-1985 in leta 2001 smo že imeli poplave, vendar je zdaj pod vodo sedem ali osem od 14 naselij," je povedal župan občine Villeneuve-sur-Yonne s 5400 prebivalci Cyril Boulleaux.

V Parizu je Sena poplavila dele mesta, medtem ko so bili na severu in v osrednji Franciji uničeni številni domovi in avtomobili, potem ko so bila pod več kot metrom vode številna mesta in vasi. Po državi so morali za promet zapreti več kot 80 cest.

Tudi v avstrijski zvezni deželi Zgornja Avstrija je zaradi obilnega deževja danes zjutraj ponekod prišlo do poplav. Te so najbolj prizadele okrožji Braunau in Ried, kjer so bile poplavljene številne hiše in kleti. Večje reke za zdaj niso poplavljale, glede na meteorološke napovedi pa obilno deževje še ne bo pojenjalo.