Begunska kriza

Dalajlama: Evropa ne more postati arabska

R.T.
1. 6. 2016, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tibetanski duhovni voditelj Dalajlama meni, da je Evropa sprejela preveč beguncev. Ti bi morali ostati le začasno, nato pa se vrniti v svoje domovine in jih obnoviti, ko bodo konflikti razrešeni, je še dejal.

Reuters
Dalajlama meni, da vseh prišlekov ne bo mogoče integrirati v evropsko družbo.

Ob prvem begunskem valu, ki se je zgodil lani, je Dalajlama pohvalil Nemčijo in Avstrijo, da sta sprejeli begunce ter poudaril, da lahko vsaka država poskrbi le za določeno število ljudi.

Dalajlama je o problematiki spregovoril v Dharamsali na severu Indije, kjer biva v izgnanstvu. »Ko pogledamo obraze beguncev, še posebno otrok in žensk, lahko čutimo njihovo trpljenje. Človeško bitje, ki ima nekaj več sreče, ima dolžnost, da jim pomaga. Po drugi strani pa jih je sedaj preveč,« je dejal in dodal, da bi morale države, ki jih sprejemajo, oceniti situacijo in sprevideti, da vseh prišlekov ne bo mogoče integrirati v evropsko družbo. »Evropa, na primer Nemčija, ne more postati arabska država. Nemčija je Nemčija,« je dejal. »Toliko jih je, da je situacija v praksi zelo otežena.«

»Mislim, da bi morali begunce sprejemati le začasno,« je še dejal in zaključil, da bi se morali sčasoma vrniti domov in pomagati obnoviti svoje domovine.