Turški predsednik

Erdogan kritičen do ZDA

J.P./STA
28. 5. 2016, 18.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je bil danes kritičen do ZDA, ker podpirajo kurdske upornike v Siriji. Francoska tiskovna agencija AFP je namreč objavila fotografije, na katerih so ameriški komandosi z oznakami skupine, ki jo je uradna Ankara uvrstila med teroristične organizacije.

Reuters
Erdogan je v govoru v pretežno kurdskem mestu Diyarbakir očital ZDA, da niso iskrene.

"Podporo, ki jo nudijo YPG, obsojam," je dejal Erdogan. "Tisti, ki so naši prijatelji, ki so z nami v Natu, ne morejo pošiljati svojih vojakov v Sirijo z oznakami YPG."

Turške oblasti obtožujejo kurdsko milico YPG, da izvaja napade na turškem ozemlju in da je sirska veja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki se že tri desetletja bori proti turškim oblastem.

"PKK, PYD, YPG, Islamska država, nobene razlike ni med njimi. Vsi so teroristi," je bil odločen Erogan.

Že dolgo je znano, da približno 200 ameriških komandosov na severu Sirije pomaga lokalnim milicam v boju proti Islamski državi in usmerja zračne napade koalicije pod vodstvom ZDA.

Erdogan je v govoru v pretežno kurdskem mestu Diyarbakir očital ZDA, da niso iskrene, ker podpirajo omenjeno milico in njeno politično krilo Stranko demokratične unije (PYD). "Menim, da je treba politiko izvajati pošteno," je dejal.

ZDA, ki se ne želijo zaplesti v spor z zaveznico Turčijo, so v petek pohitele s sporočilom, da pripadniki posebnih enot na severu Sirije odslej ne bodo več nosili oznak YPG.