Virus zika

Strokovnjaki svetujejo preložitev ali odpoved OI v Riu

E.R./STA
28. 5. 2016, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Okrog pol milijona ljudi, ki bi predvidoma obiskalo olimpijske igre, bi se tam lahko okužilo z boleznijo.

Arhiv Svet24
Bodo olimpijske igre zaradi virusa zike prestavili ali celo odpovedali?

Kar 150 strokovnjakov s področja zdravstva se je podpisalo pod v petek poslano odprto pismo Svetovni zdravstveni organizaciji, v katerem zaradi epidemije virusa zika v Braziliji zahtevajo prestavitev ali pa kar odpoved letošnjih olimpijskih iger. Strokovnjaki svarijo pred globalno epidemijo.

Kot so zapisali v pismu, bo igre predvidoma obiskalo okrog pol milijona ljudi, ki se tam lahko okužijo z boleznijo in jo ob vrnitvi v domovino prinesejo s seboj.

Odpovedi nasprotujejo pri Svetovni zdravstveni organizaciji

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji so se odzvali ponoči in v nasprotnem mnenju trdijo, da ne obstaja nikakršno tveganje, ki bi upravičilo odpoved iger. Pri WHO menijo, da odpoved iger ne bi bistveno vplivala na vse večje razsežnosti okužbe z virusom, saj je Brazilija le ena od 60 držav, kjer so zabeležili virus in tveganje za okužbe obstaja povsod.

Virus zika je posebej nevaren za nosečnice, saj naj bi po dozdajšnjih spoznanjih lahko poškodoval otroka že v maternici. Skupina strokovnjakov v svojem pismu od WHO zato zahteva tudi oblikovanje neodvisne skupine znanstvenikov, ki naj bi svetovala Mednarodnemu olimpijskemu komiteju okrog vsega, kar se tiče omenjene bolezni.

Pod odprto pismo se je podpisalo 151 strokovnjakov iz 29 držav, avtorji pisma pa so Amir Attaran z univerze v Ottawi, Arthur Caplan in Lee Igel z univerze v New Yorku ter Christopher Gaffney z univerze v Zürichu.

Virus znanže 70 let

Pri vsem skupaj je zanimivo, da je znanstvenikom virus zika znan že skoraj 70 let, odkar so ga leta 1947 odkrili pri primatu v Ugandi in leta 1952 tudi pri ljudeh v Ugandi in Tanzaniji. Šele v obdobju pred olimpijskimi igrami pa se je uveljavil kot globalna grožnja.

Kot množičen pojav so virus zika nato prvič zabeležili leta 2007 v območju Pacifika, šele lani pa so znanstveniki potrdili tudi obstoj virusa zika v Braziliji, oktobra lani pa so sledili prvi dokaai, da bi bila virus lahko povzročitelj mikrocefalije pri novorojenčkih.

"Prestavite načrtovane nosečnosti"

V začetku letošnjega leta so oblasti na Jamajki in v Kolumbiji ljudem zaradi virusa celo svetovale, naj prestavijo načrtovane nosečnosti. Januarja se je virus začel pojavljati tudi v Evropi, kamor so ga zanesli ljudje, ki so pred tem obiskali Južno Ameriko. Februarja letos je Brazilija nato v pripravi na igre v boj s komarji, ki prenašajo virus, poslala kar 220.000 vojakov, v naslednjih mesecih pa je bilo vse več študij, ki so potrjevale povezavo med virusom zika pri nosečnicah in mikrocefalijo pri novorojencih.