Usoda Toma Križnarja

Slovenska diplomacija je že posredovala

R.T.
28. 5. 2016, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Uradnih informacij o tem, česa je osumljen Tomo Križnar, ki so ga aretirali in zaprli v Južnem Sudanu še ni. Neuradno naj bi mu zasegli kamere, prav tako naj ne bi imel ustreznega dovoljenja za potovanje po tem predelu.

Facebook
Uradno se še ne ve, zakaj so Sudanci aretirali Križnarja.

MZZ je v Sudan že poslalo dve diplomatski noti za čim hitrejšo rešitev zadeve.

Vodja oddelka za varstvo interesov slovenskih državljanov v tujini, za mednarodno pravno pomoč in legalizacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) Jožica Bračun Bokor je včeraj povedala,  da je bilo zunanje ministrstvo že pred enim tednom seznanjeno s priprtjem Križnarja, obvestila jih je Križnarjeva žena.

Nemški diplomat že obiskal Križnarja

"MZZ je takoj stopilo v stik s slovenskim veleposlaništvom v Kairu, ki je za konzularno zaščito potem v Sudanu zaprosil nemško veleposlaništvo. Nemški diplomat je v zaporu že obiskal Križnarja in preveril razmere. Z njimi je Križnar zadovoljen, kar je za nas zelo zelo pomirjujoče, in tudi ta diplomat že poskuša zaprositi za ponovni obisk v zaporu," je povedala Bračun Bokorjeva in dodala, da so v stalni povezavi s Križnarjevo soprogo in s pristojnimi oblastmi v Sudanu.

V zaporu že tretjič

Leta 2006 je Križnar 45 dni preživel v sudanskem zaporu, tri leta pred tem pa so ga zaprli tudi v Etiopiji.