RANJENI NA OBEH STRANEH

Zaradi migrantov so se spopadli s policisti na meji

T.L./STA
7. 5. 2016, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Brennerju protestniki proti avstrijskemu zaprtju meje napadli policiste.

Matej Klarič
Na meji je prišlo do spopada.

Blizu prelaza Brenner med Italijo in Avstrijo se je danes popoldne na italijanski strani zbralo več sto levičarskih protestnikov, ki nasprotujejo načrtom, da bi Avstrija za obvladovanje migrantskega toka uvedla nadzor na prelazu. Protestniki so pri tem na policiste metali bengalski ogenj in eksplozivne predmete, policija se je odzvala s solzivcem.

Vzkliki policiji in novinarjem

Okoli 500 demonstrantov, med njimi zamaskirani pripadniki skrajne levičarske skupine Black Block in anarhističnih skupin, pripotovala večinoma iz italijanski krajev, pa tudi iz Nemčije, Avstrije in Španije.

Po prihodu na železniško postajo so začeli vzklikati gesla proti policiji in novinarjem. Okoli 350 aktivistov je poskušalo prebiti mimo policistov, ki pa so jim to preprečili. Aktivisti so jih napadli z eksplozivnimi sredstvi in kamenjem, uničili so policijski avto. Policija se je odzvala s solzivcem.

Ranjeni na obeh straneh

V spopadih so bili ranjeni trije karabinjerji in policist, pa tudi nekaj protestnikov. Demonstranti so za nekaj časa zaprli železniško progo in avtocesto, a so jih policisti pregnali, tudi s pomočjo vodnih topov. Okoli 20 ljudi so aretirali, dodaja Ansa.

Tudi na avstrijski strani prelaza je medtem v pripravljenosti več policijskih enot. Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je sicer danes vnovič zatrdil, da Dunaj prelaza ne bo zapiral, ampak gre zgolj za uvedbo nadzora na meji. Italijanski notranji minister Angelino Alfano je njegove besede pozdravil, češ da gre za rezultat skupnega dela.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je danes v pogovoru za nemški radio dejal, da bi bila avstrijska uvedba nadzora na meji z Italijo politična katastrofa za Evropo.

"Vse, kar bi blokiralo prelaz Brenner, bi imelo ne le resne gospodarske, ampak predvsem zelo hude politične posledice," je menil Juncker.