SCHENGENSKO OBMOČJE

V strahu pred begunskim valom izsilili zeleno luč

T. L.
3. 5. 2016, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turki bodo sprejeli vse begunce in se v zameno lahko brez viz prosto gibali po schengenskem območju.

Reuters
V primerjavi z letom 2014 se je število odobrenih prošenj za sirske državljane več kot podvojilo.

Evropska unija bo očitno v kratkem odprla vrata turškim državljanom. Evropska komisija bo Turkom pogojno odobrila, da bodo po schengenskem območju Evrope lahko potovali brez viz, so dobro obveščeni viri povedali britanskemu BBC.

Večna kandidatka s privilegiji članic EU

Evropska komisija naj bi priporočilo uradno naznanila v sredo, pri tem pa zadrževala sapo, še dodajajo že omenjeni viri. Zakaj? Ker Turčija še zdaleč ni izpolnila s strani EU postavljenih zahtev.

Še vedno so odprta vprašanja svobode govora, pravice do poštenega sojenja in spremembe zakonodaje glede terorizma in zaščite manjšin. Turški vladi še vedno očitajo bolj avtokratsko kot demokratično delovanje. Znano je, da je Turčija "večna" kandidatka za vstop v elitni evropski klub. 

Kaj Turki ponujajo v zameno

Ker pa Evropska unija in Turčija skušata doseči dogovor o zajezitvi pretoka beguncev, je zaradi strahu pred novimi poplavami beguncev in migrantov, Evropska komisija sprejela turški ultimat, da bo njenim državljanom dovolila neovirano gibanje po EU. V zameno bodo Turki sprejeli vse begunce, ki so že prečkali Grčijo.

Ker gre za pogojnodovoljenje, bodo Turki še vedno morali izpolniti pogoje za ukinitev vizumskega režima. Doslej so sicer izpolnila le 19 od 72 zahtev, ker pa so v Bruslju želeli preprečiti odpiranje novih migrantskih poti, so se odločili da popustijo Recep Tayyip Erdoganu in Ahmetu Davutoglu.

Sicer pa bo moral odločitev o svobodenem gibanju turških državljanov na ozemlju EU odobriti tudi Evropski parlament.

Kot še pravijo viri, bo EU Turčiji podarila zeleno luč v imenu ohranjanja dobrih odnosov, vendar pa bo komisija kljub temu vztrajala, da Turčija zahteve EU izpolni. Kako uspešna bo pri tem, bo pokazal čas.