1134 mrtvih

Za eno največjih nesreč ni še nihče odgovorjal

G.G./STA
24. 4. 2016, 18.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Več tisoč bangladeških tekstilnih delavcev je ob tretji obletnici ene največjih industrijskih nesreč na svetu, ko je v zrušenju kompleksa tekstilne tovarne Rana Plaza umrlo več kot 1100 ljudi, na protestih zahtevalo pravico. Preživeli so na mesto nesreče položili cvetje, svojci umrlih pa so recitirali verze iz Korana in molili.

Profimedia
Spomin na umrle.

"Tri leta so minila in še vedno ne vidimo nikakršne pravice. Nihče ni odgovarjal za eno največjih katastrof v zgodovini, povzročenih s strani človeka," je  dejal sindikalni voditelj Abul Hosain, ki je vodil protest.

Delavci so protestirali tudi pred državnim pokopališčem, kamor so pokopali na stotine neidentificiranih žrtev, in zahtevali sodne postopke za odgovorne za nesrečo. "Rano je treba obesiti!" so vzklikali delavci. Sohela Rano, lastnika stavbe, ki se je zrušila, so sicer aretirali in obtožili, a postopki še potekajo.

Sodišče je decembra lani sprejelo obtožnice proti skupno 41 ljudem, ki jim zaradi nesreče očitajo umor, a doslej zaradi katastrofe ni bil obsojen še nihče.

Profimedia
Ruševine stavbe.

V času nesreče je bilo v načeti stavbi 3000 delavcev

V osemnadstropni stavbi Rana Plaza v predmestju bangladeške prestolnice Daka, ki se je zrušila 24. aprila 2013, naj bi bilo v času nesreče več kot 3000 tekstilnih delavcev. V kompleksu so izdelovali oblačila za zahodne tekstilne znamke.

Tragična nesreča v Bangladešu, ki je drugi največji proizvajalec oblačil na svetu, je v ospredje svetovne pozornosti postavila slabe varnostne standarde in delovne pogoje v več tisoč tekstilnih tovarnah po državi.

Po nesreči so zahodna podjetja - tudi v strahu pred ogorčenimi kupci - zagrozila z umikom proizvodnje, če se varnost ne bo bistveno izboljšala. Sledile so gradbene inšpekcije, ki so pokazale nesprejemljivo nizke varnostne standarde. Ugotovili so, da gre večinoma za na hitro zgrajene objekte, pogosto brez gradbenih načrtov. Sledili so pregledi več tisoč tovarn, nekaj deset so jih zaradi pomanjkljivih standardov tudi zaprli.