Politični preobrat v Avstriji

Zmagal kandidat svobodnjakov

G.G./STA
24. 4. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V drugem krogu predsedniških volitev v Avstriji, ki bo 22. maja, se bosta pomerila svobodnjak Norbert Hofer in nekdanji vodja Zelenih Alexander Van der Bellen. Hofer je po še neuradnih končnih izidih volitev dobil 36,4 odstotka glasov, Van der Bellen pa 20,4 odstotka.

Profimedia
45-letni Norbert Hofer je kandidat populistične stranke svobodnjakov, ki v zadnjem času gradi politiko na račun strahu pred migranti.

Neodvisna kandidatka Irmgard Griss je dobila 18,5 odstotka glasov.

Katastrofa za tradicionalno vladajoči stranki

Prvič po letu 1945 sta na predsedniških volitvah istočasno poraz doživeli tako ÖVP kot SPÖ, saj je od druge svetovne vojne predsednik vedno prihajal iz ene od teh dveh strank.

Kandidata obeh vladnih strank sta doživela hud poraz. Socialdemokrat Rudolf Hundstorfer in kandidat Ljudske stranke (ÖVP) Andreas Khol sta dobila po 11,18 odstotka glasov, pri čemer je slednji dobil 135 glasov več.

Šesti kandidat, 83-letni gradbeni mogotec in ljubljenec tabloidov Richard Lugner pa je dobil le 2,4 odstotka glasov.

Piše še zgodovina

Hofer je v odzivu izrazil hvaležnost volivcem za zaupanje in pripomnil, da ni pričakoval tako visoke podpore. V FPÖ so z navdušenjem sprejeli rezultate. Šef stranke Heinz-Christian Strache je dejal, da so danes pisali zgodovino in da prihaja novo politično obdobje. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Hofer slavil tudi v drugem krogu. Gre sicer za največji uspeh FPÖ na katerih od zveznih volitev, saj doslej stranka na njih nikoli ni osvojila več kot 30 odstotkov glasov.

Profimedia
Proti svobodnjaku Hoferju se bo boril nekdanji vodja Zelenih Alexander Van der Bellen.

Skupaj proti svobodnjakom

Predstavniki Van der Bellena so medtem izrazili prepričanje, da se mu bo uspelo prebiti v drugi krog volitev. Če pa se nekdanji šef Zelenih na koncu ne bi uvrstil na drugo mesto, bodo v drugem krogu Zeleni podprli Grissovo. Ob tem so poudarili, da bo prava odločitev o novem predsedniku padla v drugem krogu, ko se lahko zgodi še marsikaj.

Grissova je v prvem odzivu čestitala Hoferju in poudarila, da se bo brez težav pomerila z njim, če se bo prebila v drugi krog, in dodala, da bi to bil "zanimiv" dvoboj. Poraz vladajočih koalicijskih partneric SPÖ in ÖVP je Grissova obrazložila kot kazen za vladno politiko, še posebej pri obvladovanju migrantske krize. Po njenih besedah je zaostrena vladna retorika do migrantov koristila le desničarski FPÖ in Hoferju.