Svet

Pretepli sina umorjenega generala

uk
15. 3. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V nedeljo sta neznana moška napadla Dujeta Šantića in ga pretepla. To se je zgodilo le pet dni po tem, ko je za umor svojega očeta obtožil generala vojske BiH.

Facebook
Duje Šantić

General Vlado Šantić, Dujetov oče, je bil umorjen leta 1995. Bil je vojaški častnik v Bihaću. Po podatkih policije naj bi Vlada po nalogu generala vojske BiH Atifa Dudakovića odpeljali v hotel Sedra 11. marca. Tam so ga pretepli in nato odpeljali na sedež vojaške policije. Mučili so ga in usmrtili s štirimi streli. Njegovo truplo naj bi odvrgli v sod, ga polili z bencinom, nafto in razredčilom. Nato so sod zakopali nedaleč od Bihaća.

Pozneje so preiskovalci sod sicer našli, a niso opravili DNK-preiskave, da bi potrdili, ali gre dejansko za generala Šantića. Državno tožilstvo je zatem umor iz vojnega zločina spremenilo v civilni umor. Vlado Šantić naj bi bil med vojno izjemno okruten do civilistov v Bosni. Tik pred smrtjo naj bi osebno likvidiral dva srbska ujetnika, mučil naj bi tudi Hrvate, ki se niso strinjali z njegovimi idejami, šušlja pa se tudi o pobojih civilistov v Mostarju.

IŠČE PRAVICO

Njegov sin Duje Šantić zdaj poskuša pritisniti na bosansko vlado, da ugotovi, kaj se je zgodilo 11. marca 1995. Duje je pred nekaj dnevi za umor javno obtožil Atifa Dudakovića. »Po naših informacijah sta Šantića napadli dve osebi. Za zdaj vemo, da gre za neznana mlajša moška. Napadalca sta ga počakala pred zgradbo, kjer živi, in ga napadla z železnima palicama,« je povedal tiskovni predstavnik hercegovsko-neretvanske policije Ljudevit Marić. Po napadu so Dujeta prepeljali v bolnišnico, odnesel jo je brez hujših poškodb.

PRIMER BI LAHKO REŠILI

Duje je 8. marca 2016 na protestih v Mostarju od državnega tožilstva BiH zahteval, da naredijo vse, da bi rešili primer. »Osebno smatram generala vojske BiH Atifa Dudakovića in poveljnika vojaške policije Hamdijo Abdića - Tigra kot osebno odgovorna za smrt mojega očeta,« je povedal Duje. Pozval je tudi državno tožilstvo, naj prevzame zapise primera od županskega tožilstva, ki je spremenilo primer iz vojnega v civilni primer. S tem pa so bolj ali manj ustavili vsakršno preiskavo. »Prevzemite primer in profesionalno, brez korupcije opravite svoje delo. Moja družina si želi samo resnico in da dostojno pokopljemo ostanke mojega očeta, ki je bil velik domoljub,« je dodal Duje.