Svet

Kapital ne ustavi Sandersa in Trumpa

STA
15. 3. 2016, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Odbori za politično akcijo, ki so se v ZDA razpasli po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA leta 2010 v primeru Citizens United, so imeli leta 2012 še precejšen vpliv na potek predsedniške tekme, tokrat pa vpliv velikega kapitala ni tako velik, kar dokazujejo uspehi kampanj Donalda Trumpa in Bernarda Sandersa.

Reuters
Bernie Sanders
Republikanski milijarder Trump in demokratski senator Sanders napadata vpliv velikega kapitala na ameriško politiko. Trump se večinoma financira sam, Sandersa pa z milijoni zasipajo številni navadni Američani z majhnimi donacijami. 

Vrhovno sodišče ZDA je leta 2010 pravice organizacij in podjetij glede financiranja političnih kampanj izenačilo s pravicami volivcev. Oziroma jim je dalo še več pravic, saj so posamezniki omejeni glede tega, koliko lahko namenijo kandidatu.

Po odločitvi so se oblikovali Odbori za politično akcijo, ki lahko zberejo neomejene vsote in jih tudi porabijo v prid posameznim kandidatom, le da se ne smejo usklajevati z njihovimi volilnimi štabi. Leta 2012 so ti odbori zatrli kampanje republikanskih nasprotnikov Mitta Romneyja, ki je osvojil strankarsko nominacijo in potem izgubil proti Baracku Obami, ki se prav tako ni branil podpore omenjenih odborov.

V letošnji kampanji je nekaj takih odborov na strani Hillary Clinton, vendar pa za zdaj niti ne upajo porabljati preveč denarja proti Sandersu, ki z napadi na sistem pridobiva vse večjo podporo volivcev.

Na Floridi prikazujejo Trumpa kot nesramneža ali levičarja

Pri republikancih zadržanosti ni in pred današnjimi strankarskimi volitvami je šlo za napade na Trumpa na Floridi 18 milijonov dolarjev. Florida je preplavljena z negativnimi oglasi proti Trumpu, ki ga prikazujejo kot nesramneža ali levičarja, ki ima volivce za norce. Oglasi želijo pomagati domačemu senatorju Marcu Rubiu, ki je bil nekaj časa izbranec strankarske elite.

Vendar pa glede na ankete ne delujejo, saj Trump vodi pred Rubiom povprečno za okrog 20 odstotkov. Če Trump na Floridi res zmaga, potem bo Rubio ostal brez kredibilnosti za nadaljevanje kampanje. Vpliv velikega kapitala je bil doslej zanemarljiv, saj je imel njegovo podporo Jeb Bush, pa tudi nekaj drugih kandidatov, ki so se že poslovili.

Zanimiva pa je ugotovitev spletne strani WalletHub glede tega, kateri kandidat ima podpornike, ki znajo najbolje urejati lastne finance. Po finančni odgovornosti prednjačijo podporniki guvernerja Ohia republikanca Johna Kasicha. Kar 60 odstotkov njegovih podpornikov ima odlično kreditno preteklost.

To pomeni, da redno poravnavajo svoje dolgove. Med podporniki Rubia je takih 58 odstotkov. Na drugi strani lestvice pa so podporniki Clintonove, med katerimi jih je 26 odstotkov takih, ki so prezadolženi in ne plačujejo dolgov. Sanders ima takšnih 22, Trump pa 20 odstotkov.