Svet

Domači skrajneži največja grožnja ZDA

STA
9. 2. 2016, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prvi mož ameriških obveščevalcev James Clapper je danes ocenil, da je islamistično nasilje vse večja grožnja ZDA, pri čemer največjo grožnjo predstavljajo domači sunitski skrajneži. Poudaril je tudi, da grožnja skrajne skupine Islamska država (IS) še naprej narašča.

Reuters
Tako so policisti obkolili športni terenec dveh napadalcev, domačih skrajnežev, v San Bernardinu decembra lani.

Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Clapper je v poročilu ameriškemu kongresu dejal, da domači skrajneži predstavljajo "največjo sunitsko teroristično grožnjo". Kot je opozoril, bi lahko ti "domači nasilni skrajneži" dobili navdih v lanskih napadih v vojaški bazi v Chattanoogi in v socialnem centru v San Bernardinu.

Na njih bi lahko vplivali tudi "visoko sofisticirani mediji" IS ter "posamezniki v ZDA ali v tujini, ki prejemajo neposredne napotke in specifična navodila članov ali vodij IS".

Clapper je opozoril, da grožnja Islamske države še naprej narašča, saj širi svoje lovke v Libijo in gradi globalno mrežo terorističnih celic, podpornikov in povezanih oboroženih skupin. Skupina ima po njegovih besedah vse večjo zmožnost usmerjati in navdihovati napade na širok spekter tarč po vsem svetu.

Clapper je še povedal, da je Severna Koreja znova zagnala plutonijev reaktor, v katerem bi lahko pridobivala gorivo za jedrsko orožje. Ocenil je, da je reaktor že dovolj dolgo v uporabi, da bi lahko v nekaj tednih ali mesecih začeli pridobivati plutonij iz izrabljenega goriva reaktorja.