Slovenija

Izšel je priročnik za učenje varne rabe interneta v šolah

STA
9. 2. 2016, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Uradu informacijskega pooblaščenca so področju varne rabe interneta letos posvetili še posebno pozornost. Med drugim so v okviru evropskega projekta ARCADES izdali Priročnik za učenje zasebnosti in varstva osebnih podatkov v šolah. Ta zajema različne teme, povezane z varno in odgovorno uporabo interneta, dostopen bo učiteljem iz vseh članic EU.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Priročnik, ki ga je informacijski pooblaščenec pripravil skupaj s partnerji, pooblaščenci iz Poljske in Madžarske ter univerzo Vrije iz Bruslja, med drugim izpostavlja teme, kot so varovanje spletne identitete, ukrepanje ob morebitnih zlorabah, odgovorna uporaba spletnih medijev.

Projekt ARCADES je namenjenem vnosu vsebin varstva osebnih podatkov in zasebnosti v učne programe osnovnih in srednjih šol. "Varuhi osebnih podatkov držav članic Evropske unije namreč opažamo, da je zavedanje o pomenu varstva zasebnosti in osebnih podatkov med osnovnošolci in dijaki nizko ter da učitelji pogosto nimajo na voljo ustreznih gradiv, ki bi jim bila v pomoč pri seznanjanju otrok in mladostnikov s to tematiko," so zapisali v uradu informacijskega pooblaščenca.

Konec lanskega leta je informacijski pooblaščenec izvedel tudi natečaj za najboljšo učno uro zasebnosti in varstva osebnih podatkov, na katerem so zmagali učenci iz Podružnične šole Podkum, OŠ Ivana Skvarče Zagorje ob Savi. Zmagovalci natečaja so pripravili Zlata pravila fac in faconov, ki so po besedah informacijskega pooblaščenca, najboljše vodilo za varno in odgovorno rabo interneta. Med drugim naslavljajo previdnost pri izdajanju osebnih podatkov, pošiljanju slik neznancem ter objavljanju neprimernih posnetkov.

Informacijski pooblaščenec, ki je vsako leto aktiven na področju preventive in ozaveščanja o varni rabi interneta ter še posebej varovanja osebnih podatkov na internetu, deluje tudi kot član sveta Centra za varnejši internet in točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.