Svet

Turist je želel zamajati temelje enotnosti Severne Koreje

STA
22. 1. 2016, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Severni Koreji so aretirali ameriškega državljana, ki naj bi bil vpleten v "sovražne dejavnosti". Frederick Otto Warmbier z univerze Virginia je v državo vstopil kot turist z namenom, da bi po nalogu ameriške vlade zamajal temelje enotnosti Severne Koreje.

vszi

Aretiran je bil, ko je izvajal sovražne dejavnosti proti Severni Koreji in zdaj proti njemu poteka preiskava.

Izraz "sovražne dejavnosti" zajema celo vrsto obtožb - od vohunjenja do misijonarskih aktivnost, ki jih severnokorejske oblasti običajno očitajo aretiranim tujcem.

Ameriški državljan je bil aretiran v času povečanih napetosti na Korejskem polotoku po nedavnem severnokorejskem jedrskem poskusu.

Severnokorejske oblasti so oktobra lani izpustile južnokorejskega študenta newyorške univerze, ki je bil aretiran aprila zaradi nezakonitega vstopa v državo. 21-letnemu Joo Won-Moonu za razliko od drugih prijetih tujcev niso sodili in so ga Južnokorejcem predali v vasi Panmunjom na meji med državama.

ZDA nimajo diplomatskih odnosov s Severno Korejo, v primeru aretacije pa ameriškim državljanom nudi omejeno konzularno pomoč švedsko veleposlaništvo v Pjongjangu.