Svet

"Evropa, daj več kot le 3 milijarde evrov"

STA
22. 1. 2016, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški premier Ahmet Davutoglu je pred današnjim srečanjem z nemško kanclerko Angelo Merkel poudaril, da tri milijarde evrov, ki jih je EU obljubila Turčiji, morda ne bodo dovolj za upravljanje begunske krize. V pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa je še poudaril, da ne gre za turško krizo.

arhiv Svet24
Turški premier Ahmet Davutoglu

Turčija in EU sta novembra dosegli dogovor, katerega cilj je zajezitev dotoka migrantov v povezavo, potem ko je v letu 2015 evropske države po nezakoniti poti doseglo milijon prebežnikov. Davutoglu je poudaril, da begunska kriza ne korenini v Turčiji in da nima nobene zveze s Turčijo. A Turčija je po njegovem mnenju najbolj prizadeta država.

"Krize ne izvažamo, kriza je bila izvožena v Turčijo. Sedaj pa je to postala evropska kriza," je dejal Davutoglu, ob tem pa s prstom pokazal na vojni v Iraku in Siriji. Po podatkih vlade v Ankari je v Turčijo prispelo skoraj tri milijone beguncev, večinoma Sircev.

Po njegovih besedah tri milijarde evrov, ki jih je EU za begunce obljubila Turčiji, predstavljajo le to, da se pokaže politična volja za delitev bremen. "Vedno znova bomo to preučevali, saj nihče ne ve, kako dolgo bo trajalo," je dodal turški premier, pri čemer je imel v mislih vojno v Siriji, ki traja že od leta 2011.

"Za denar EU ne prosjačimo. A če je volja za delitev bremen resna, bomo morali sesti za mizo in se pogovoriti o podrobnostih krize," je še poudaril. Kot je dodal, je Turčija za begunce porabila 10 milijard dolarjev svojega denarja.

Operacije proti upornikom se bodo nadaljevale
Davutoglu je spregovoril tudi o operacijah, ki jih Ankara na jugovzhodu države izvaja proti upornikom oborožene Kurdske delavske stranke (PKK).

Kot je dejal, bodo varnostne sile operacije nadaljevale. "Operacije bomo nadaljevali, dokler ne bodo položili orožja, dokler ne bodo prenehali nastavljati min na ulicah mest," je dejal premier. "Operacije se bodo nadaljevale, dokler ne bodo vsa mesta brez ilegalnih oboroženih skupin," je dodal.

Prekinitev ognja med PKK in Ankaro je po dveh letih propadla julija lani, hkrati z mirovnimi pogovori, na katerih so dosegli nekaj napredka, a so nato zastali.

Ankara je prejšnji mesec operacije proti PKK še okrepila in v zadnjih tednih po lastnih navedbah ubila 640 kurdskih borcev. V okviru operacij je Ankara v več mestih uvedla tudi policijsko uro, po navedbah Amnesty International pa so ljudje tam ostali tudi brez vode in elektrike.

Davutoglu je še poudaril, da članstvo Turčije v EU ni le želja, temveč strateški cilj. "Seveda vemo za težave, kot je ciprsko vprašanje. Pri tem bo prišlo do pozitivnega razvoja, da se najde rešitve. V odnosih med Turčijo in EU je v zadnjih treh mesecih prišlo do zelo pozitivnega zagona," je dodal turški premier in izrazil prepričanje, da bo Turčija nekega dne članica EU.