Slovenija

Kje je največ snega?

STA
22. 1. 2016, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nadaljuje se mrzlo in suho vreme. Snežna odeja se je še naprej preobražala, na vetru izpostavljenih legah je veter prenašal sneg. Zaradi vetra se je krepila tudi površinska skorja, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

splet

Višina snežne odeje je zelo neizenačena. Največ snega je v visokogorju Julijcev, do okoli 120 centimetrov. Drugod v visokogorju je snega do okoli 40 centimetrov ali celo manj. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 800 metrov, a je snega pod okoli 1500 metri zelo malo. Sneg je na površini večinoma pokrit s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo. V osojah, predvsem v zatišnih legah, pa je še mehak. Precej je napihanega snega, na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan, ponekod do kopne ali stare, deloma poledenele podlage.

Kako kaže?
Nadaljevalo se bo suho vreme. Danes bo v visokogorju pretežno jasno, v sredogorju se bo čez dan jasnilo. Pihal bo razmeroma šibak veter, večinoma severozahodne do zahodne smeri. Jutri dopoldne bo oblačno, dotekal bo toplejši zrak. Popoldne se bo od zahoda jasnilo. Ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1600 metrov. Popoldne se bo okrepil severozahodnik.

V nedeljo bo sončno, nekoliko več oblačnosti bo proti večeru ter v noči na ponedeljek. Postopno bo še topleje, do večera se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 metrov.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2200 metrov zmerna, druge stopnje, nižje pa majhna, prve stopnje.

Mala verjetnost plazov
V visokogorju lahko na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz, večinoma pa je snežna odeja kar stabilna. Spontanih plazov ni pričakovati. Nižje je zaradi trde in deloma poledenele površine stare snežne odeje nevarnost zdrsov.

Snežna odeja se bo preobražala, krepila se bo skorja na površini, deloma zaradi vetra, deloma pa tudi ob otoplitvi predvsem na prisojnih legah. Lavinske razmere se do ponedeljka ne bodo kaj dosti spremenile.