Svet

Rusi razkrivajo: teroristi bodo v eni od evropskih prestolnic napadli s kemičnim orožjem

R.T.
18. 12. 2015, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po hodnikih Kremlja je menda pred dnevi zaokrožilo poročilo Federalne varnostne službe (FSB), v katerem piše, da ameriški državni sekretar John Kerry in ameriški obrambni minister Ashton Carter dobesedno prosita Rusijo, da pomaga odkriti celico Islamske države, ki deluje v Evropski uniji in ki menda pripravlja napada z živčnim bojnim strupom sarinom.

Twitter
Po izpostavljenosti smrtni koncentraciji smrt nastopi v eni do 15 minutah.

Na tapeti naj bi bila ena od evropskih prestolnic, napad pa bi se lahko zgodil že v naslednjih nekaj dneh.

Arhiv
Državni sekretar John Kerry

Wikipedia
Obrambni minister Ashton Carter

Smrtno nevaren

V čisti obliki je sarin brezbarvna tekočina. Pri normalni temperaturi je zelo hlapen, pare pa so brez barve in vonja. V kožo lahko prodira neodvisno od agregatnega stanja. Smrtne koncentracije sarina v zraku se lahko pojavijo na oddaljenosti 15 do 25 metrov od kraja uporabe, če so vremenske razmere ugodne. Po izpostavljenosti smrtni koncentraciji smrt nastopi v eni do 15 minutah.

Dala jim ga je Turčija

Ameriški obrambni minister Ashton Carter je torej nenapovedano obiskal rusko-sirski-iranski informacijski center v Bagdadu in zaprosil za dovoljenje, da ameriške vojaško-obveščevalne sile vstopijo na vojno območje Levant, ki je pod ruskim zračnim nadzorom. Neposredno na ruskega predsednika Vladimirja Putina pa se je v Moskvi menda obrnil državni sekretar John Kerry – prosil ga je, da Združenim državam Amerike pomaga preprečiti teroristični napad v Evropi. Tega se Obamov režim tako boji, da je Kerry po sestanku s Putinom nemudoma oznanil, da ZDA in njene zaveznice ne vztrajajo pri menjavi režima v Siriji. Zakaj so si premislili po treh letih pozivov k spremembi režima v Siriji? V poročilu piše, da je Obamova administracija »nenadoma« spoznala, da bi se v primeru terorističnega napada v Evropski uniji ta obrnila proti ZDA, NATO pa bi skoraj gotovo propadel. Sploh, ko bi postalo znano, da je bila Turčija, članica NATA, tista, ki je islamskim teroristom dala sarin, piše v ruskem poročilu.

Nekje v Švici

Informacije o terorističnem napadu je Federalni varnostni službi menda posredoval Eren Erdem, član turškega parlamenta in Republikanske ljudske stranke (CHP), ki je bil, ko je javno spregovoril o turških vojnih zločinih, nemudoma obtožen izdaje. Kot ugotavljajo Rusi se pošiljka plina trenutno dohaja na švicarskem državnem ozemlju, tovorijo pa jo teroristi Islamske države, ki se izdajajo za prekupčevalce droge. Švicarske oblasti so tako lahko zajele dva od petih prepoznanih teroristov, ušel pa jim je vodja celice in tudi pošiljka. Strah pred skorajšnjim napadom je tako po mnenju piscev poročila upravičen.