Svet

Za izgradnjo nuklearke se zanima pet svetovnih velikanov

STA
30. 11. 2015, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pet svetovnih velikanov s področja energetike se zanima za projekt izgradnje prve poljske jedrske elektrarne, vreden od 40 do 60 milijard zlotov (od devet do 14 milijard evrov), so sporočili iz poljskega državnega energetskega podjetja PGE.

Arhiv Svet24
Fotografija je arhivska.

Za izgradnjo naj bi se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zanimali francoski EDF/Areva, ameriški Westinghouse, SNC-Lavalin Nuclear iz Kanade, južnokorejski KEPCO in ameriško-japonski GE Hitachi.

"Pet konzorcijev, ki se zanimajo za projekt, bomo povabili k sodelovanju v postopku," besede vodilnega moža PGE Jaceka Cichosza povzema poljski dnevnik Rzeczpospolita.

Razpis za elektrarno, ki naj bi bila sposobna proizvesti 3000 megavatov elektrike, naj bi na Poljskem objavili do konca leta, seznam treh finalistov pa naj bi bil znan do sredine prihodnjega leta.

Projekt je posledica poljske želje po zmanjšanju energetske odvisnosti od Rusije, saj so se zaradi ukrajinske krize odnosi med državama precej poslabšali.

Poljska trenutno 87 odstotkov elektrike ustvari iz premoga, a se mora, da bi dosegla cilje glede izpustov toplogrednih plinov, ozreti še po drugih virih energije.

V začetku lanskega leta je tako napovedala, da bo do leta 2035 zgradila dve jedrski elektrarni, prvo do leta 2024, a poznavalci sedaj menijo, da bodo odprtje prestavili za nekaj let.