Slovenija

Savskim elektrarnam Ljubljana se obetajo težka leta

M.J.
2. 10. 2015, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Drago Polak je ta teden začel že četrti mandat na čelu Savskih elektrarn Ljubljana. Kot ocenjuje, bo ta mandat njegov najtežji doslej, predvsem zaradi trenutne situacije na trgu z električno energijo in posledičnih zahtev po racionalizaciji in optimizaciji poslovanja družbe.

eSvet

Po lanski rekordni proizvodnji Savskih elektrarn Ljubljana letos v prvih devetih mesecih ob povprečnih dotokih Save v družbi beležijo 88,5-odstotno realizacijo načrtovane proizvodnje.

"Ob ugodni hidrologiji do konca leta se bo proizvodnja približala načrtovani in glede na obvladovanje vseh stroškov ter izvedene optimizacije in racionalizacije pričakujemo tudi pozitiven poslovni izid za leto 2015," so pojasnili v družbi.

Kot so dodali, so izvedene obnove hidroelektrarn in njihovo daljinsko vodenje iz centra vodenja v Medvodah v zadnjih letih omogočile stalno zmanjševanje števila zaposlenih in optimiziranje vseh stroškov, na katere družba lahko vpliva.

"Žal pa se vsako leto povečujejo koncesijske dajatve in vodna povračila, kar bo tudi v prihodnje ob zniževanju odkupnih cen električne energije predstavljalo velike izzive, kako zagotoviti pozitivno poslovanje družbe," so opozorili.

Kot je ob imenovanju za nov petletni mandat poudaril Polak, temeljno poslanstvo in vizija družbe ostajajo obnovljivi viri energije, s poudarkom na hidro proizvodnji, zato je pogled že usmerjen v nove projekte.

Vizija razvoja družbe so predvsem projekt hidroelektrarn na spodnji in na srednji Savi, vključno z agregatom tri na Hidroelektrarni Medvode in črpalno elektrarno. Prav tako pomembna ostajata projekta doinstalacije Hidroelektrane Moste ter gradnja malih hidroelektrarn. "Sklenjena veriga na Savi bo pomenila zanesljiv, konkurenčen in okolju prijazen vir električne energije," so prepričani v družbi.

Načrtujejo tudi sinergijske učinke usklajenega obratovanja hidroelektrarn na Savi, pri čemer bodo elektrarne v največji možni meri obratovale v trapeznem načinu ter izvajale storitve sekundarne regulacije za potrebe elektroenergetskega sistema. Sinergijske učinke sklenjene verige pomeni tudi vodenje verige iz centra vodenja na lokaciji Hidroelektrarne Medvode.