Svet

Po Kataloncih tudi Baski zahtevajo neodvisnost od Španije

b.k.
5. 11. 2015, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V španski regiji Baskija, ki se že dolga leta bori za neodvisnost od vlade v Madridu, so začeli polagati temelje za nov boj za neodvisnost, po zgledu Katalonije, poroča jo tuji mediji.

Reuters
Baskovska zastava.

EH Bildu, baskovska levičarska stranka, ki se zavzema za neodvisnost, je v regionalni parlament vložila predlog zakona, ki naj bi utrl pot posvetovanjem o neodvisnosti v regijij, poroča brritanski časnik The Guardian.

»Cilj je politično, gospodarsko in socialno prihodnost Baskije postaviti v roke njenih prebivalcev,« je ob predstavitvi predloga zakona dejal tiskovni predstavnik EH Bildu, Hasier Arraiz.

Predlog posnema lani sprejeto zakonodajo v katalonskem parlamentu, ki je ustvarila pravno kritje za pogovore o neodvisnosti regije. Špansko ustavno sodišče je ta regionalni zakon sicer ustavilo, a je Katalonija posvetovanje vseeno izvedla v obliki simbolnega referenduma.

Baskovski zakon skoraj gotovo ne bo sprejet, saj EH Bildu v baskovskem parlamentu zaseda le 21 od 75 sedežev. Vseeno pa bi se ugodnosti, ki bodo dodeljene secesijski vladi v Kataloniji, lahko razširile na separatistična gibanja po vsej državi.

Baskovski vodja Iñigo Urkullu iz nacionalistične stranke je sicer že dejal, da njegova stranka predloga zakona ne bo podprla.